KAO U ZLATNO DOBA

Više od milijun Čeha želi doći na Jadran

15.04.2009 u 07:57

Bionic
Reading

Unatoč recesiji turisti iz Češke ne namjeravaju štedjeti na ljetovanju, a umjesto dalekih egzotičnih destinacija, birat će bliža odredišta pa se može očekivati veliki povratak na hrvatski Jadran jer je Hrvatska na prvom mjestu svih destinacija.

Prema anketi agencije Mediana objavljenoj u jučerašnjem dnevnom list MF Dnes, Hrvatska ove godine može očekivati mnogo više čeških turista, kao u zlatno doba krajem 90-ih. Procjene tog lista kažu da bi ih u Hrvatsku moglo stići više od milijun, prenosi Jutarnji list.

Prošle sezone u Hrvatskoj je ljetovalo 623.000 Čeha, a ove godine 11 posto čeških državljana - više od milijun - namjerava godišnji odmor provesti u Hrvatskoj, pokazala je anketa.

Čak 57 posto Čeha sprema se za godišnji odmor potrošiti više novca nego prošle godine, ali zbog krize radije idu u vlastitoj režiji i prvo na čemu žele štedjeti su usluge turističkih agencija.

Broj turista u Hrvatskoj najviše će ovisiti o tečaju krune jer ako ona tijekom ljeta bude slabija u odnosu na euro, Česi mogu u posljednjem trenutku prednost dati dolarskim zemljama, kao što je Egipat.

Direktor HTZ-a u Pragu Antun Plenković kaže da i inače oko milijun Čeha ljetuje u Hrvatskoj, no čak ih 40 posto koristi smještaj u sivoj ekonomiji.

Hrvatska je njihova prva destinacija, a svaki četvrti ili pet Čeh ljetuje kod nas, dodaje Plenković kojeg ne čudi objavljena anketa. Kaže da ipak treba pričekati i vidjeti koliko će ih doista doći. Česi odluku o ljetovanju donose tek u svibnju pa je rano za procjene, kaže Plenković.