NAKON MEKSIKA

Poljska će zatražiti od MMF-a kreditnu liniju

14.04.2009 u 19:17

Bionic
Reading

Poljska će biti druga zemlja nakon Meksika koja će se poslužiti fleksibilnom kreditnom linijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kazao je u utorak poljski ministar financija Jacek Rostowski

VARŠAVA - "Poljska vlada uskoro će podnijeti MMF-u zahtjev za fleksibilnom kreditnom linijom", kazao je Rostowski na konferenciji za novinare.

"To će povećati rezerve poljske središnje banke za oko trećinu, ili za oko 20 milijardi dolara", dodao je.

Poljska je u relativno dobrom stanju u usporedbi s ostalim gospodarstvima u nastajanju u regiji istočne i srednje Europe, kao što su Mađarska, Latvija i Rumunjska, koje su redom primile pomoć izvana. Dosada Varšava nije bila sklona iskazivati želju za dodatnim sredstvima.

No, zbog zamrznutih tržišta kredita i bojazni vezanih za rast i izvore financiranja regije, Poljska se također suočava s odljevom kapitala.

Članice G20 postigle su na prošlotjednom samitu dogovor o povećanju sredstava kojim raspolaže MMF, kako bi se, između ostalog, otklonio problem manjka kapitala, potrebnog da se podupre rast i obnovi povjerenje na tržištima u nastajanju u srednjoj i istočnoj Europi.