FILMSKI ŠOPING

Kineski investitori bacili oko na Hollywood

24.01.2012 u 16:02

Bionic
Reading

Kineski interes za holivudske kompanije nastupio je s rapidnom gradnjom novih kina i nakon što je domaći box office u 2011. povećan za 30 posto u odnosu na godinu ranije te tako premašio 13 milijardi juana, piše Financial Times

Domaći filmovi slabo privlače kinesku publiku, a broj stranih filmova koji se mogu godišnje prikazati u kinima je ograničen.

To tjera lokalne filmske kompanije na koprodukcije s globalnim partnerima jer takvi filmovi ne podliježu ograničenjima, a budući da kinesko tržište postaje sve veće, stvaraju se i poticaji za kupnjom velikih globalnih filmskih kompanija.

Kineski biznismen Bruno Wu, kompanija Harvest Global Investment i fond Pacific Alliance Group održali su preliminarne razgovore s holivudskim Summit Entertainmentom, kompanijom koja stoji iza 'Sumraka' i Colony Capitalom koja posjeduje Miramax oko prijedloga o spajanju dviju kompanija.

Iako je konzorcij izgubio bitku od Lions Gate Entertainmenta koji je početkom mjeseca pripojio Summit za 413 milijuna dolara, upoznati sa situacijom tvrde kako je ponuda konzorcija dosada najozbiljniji pokušaj kineskih investitora da preuzmu neku od velikih holivudskih kompanija.

Kineski investitori pokazali su interes za nastavak razgovara vezanih uz Miramax te moguće alternativne, a upućeni u situaciju naglašavaju kako su Kinezi zainteresirani i za kupnju Lions Gatea, studija pred kojim su vrlo obećavajući projekti.