POTRAGA ZA KOSTURIMA

Milanović prejudicirao koga želi na natječaju za 'clean start'

24.01.2012 u 11:34

Bionic
Reading

Želeći pokazati kako neće posebno favorizirati nijednu privatnu tvrtku dodjeljujući joj istragu 'kostura u ormarima' javnih financija, premijer Milanović zapravo je prejudicirao rezultate natječaja za 'čisti početak'. U intervjuu za RTL kazao je da bi čišćenje dijela ministarstava i javnih poduzeća trebalo provesti više tvrtki. Planira li Vlada pozivni natječaj ili će neformalno sugerirati revizorskim kućama na koji od četiri natječaja da se prijave?

S obzirom na to da je Vlada već najavila da će se za 'čisti početak' raspisati četiri javna natječaja, podijelivši ciljana ministarstva i javna poduzeća u četiri grupe, za očekivati je da će za sve grupe vrijediti isti uvjeti natječaja te da bi posao trebao dobiti najbolji ponuđač.

Nakon sinoćnje Milanovićeve izjave, ostaje nejasno hoće li Vlada možda objaviti pozivni natječaj, pomoću kojeg će za svaki posao angažirati druge ponuđače, što je u suprotnosti s njihovim dokumentom u kojem se predlaže raspisivanje javnog natječaja.

'Kritiziraju nas radi clean-starta, programa uvida u stanje u većini ministarstava i javnih poduzeća. Ali gledajte, ako nešto košta pet milijuna kuna, a moguće su uštede 100 milijuna kuna ako se identificira gdje curi, a sustav je ogroman, onda je to po meni isplativo. Naravno, ako to radi više firmi, a ne jedan, onda vas ne mogu optužiti da jednu favorizirate', izjavio je Zoran Milanović za RTL televiziju.

Sam početak priče oko uvođenja clean-starta nije bio nimalo čist. Nakon što je prvi potpredsjednik Vlade najavio da bi takva opsežna analiza mogla koštati pet milijuna eura, predsjednik Vlade konvertirao je brojku u kune, umanjujući trošak posla i optužujući medije da su izmislili brojku koju su dobili na novinarskom briefingu u Vladi. No kritike su uputili neki ekonomski stručnjaci smatrajući da bi predložene analize, umjesto angažiranja vanjskih stručnjaka, mogle obaviti državne službe.