TRŽIŠNI IZRAČUN

Zašto je Croatiastočar uveo drugačije cijene mlijeka

20.01.2012 u 13:31

Bionic
Reading

Gospodarsko interesno udruženje Croatiastočar danas je priopćilo kako su u prosincu prošle godine sve mljekare, udružene u Croatiastočar, obavijestile Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatsku poljoprivrednu agenciju te predstavnike proizvođača mlijeka, odnosno njihove udruge, o razlozima uvođenja tržišnog izračuna otkupnih cijena mlijeka i roku provedbe te mjere.

'Tržišnim izračunom otkupnih cijena mlijeka zamjenjuje se dosadašnji, dogovorni model formiranja otkupnih cijena mlijeka. Tržišni izračun otkupnih cijena mlijeka započet će s primjenom u prvom kvartalu 2012., a točan će početak primjene tržišnog izračuna svaka mljekara odrediti individualno', navodi se u prioćenju kojim iz Crotiastočara reagiraju na, kako navode, sporadične izjave pojedinih proizvođača mlijeka odnosno njihovih predstavnika posljednjih dana.

U priopćenju se ističe kako se tržišni izračun otkupnih cijena mlijeka temelji na principima slobodnoga tržišta i predstavlja pravnu stečevinu EU koja mora biti implementirana u hrvatskom mljekarskom sektoru u 2012.

Tržišni izračun otkupnih cijena mlijeka, kako se navodi, uzimat će u obzir ključne tržišne čimbenike koji utječu na hrvatski mljekarski sektor u cijelosti - količinu i kvalitetu proizvedenog mlijeka po svakom proizvođaču, kretanja otkupnih cijena u EU27, ali i u trećim zemljama s najvećim utjecajem na hrvatski mljekarski sektor, hrvatsku uvozno-izvoznu bilancu u segmentu mlijeka, mlječnih proizvoda i sireva, potrebe, poslovnu politiku i uspješnost poslovanja svake pojedine mljekare, aktualnu gospodarsku situaciju, kretanja maloprodajnih cijena te kupovnu moć hrvatskog potrošača.

Tržišni izračun otkupnih cijena mlijeka podrazumijeva poseban pristup odnosno individualne pregovore svake pojedine mljekare s vlastitim kooperantima, nevezano od izračuna otkupnih cijena mlijeka ostalih mljekara, ističu iz Croatiastočara.

Na taj se način, dodaju, između ostalog jača tržišna utakmica i među mljekarama i među proizvođačima mlijeka.

Navode i kako je 2012. posljednja godina u kojoj se hrvatski mljekarski sektor nužno mora fokusirati na jačanje konkurentnosti u svim svojim dijelovima, od proizvodnje preko prerade do trženja mlijeka i mliječnih proizvoda, kako bi održivo poslovao u EU.