PRVIH DEVET MJESECI

Strana ulaganja u 2011. premašila milijardu eura

19.01.2012 u 13:29

Bionic
Reading

U prva tri tromjesečja ukupna inozemna izravna ulaganja (FDI) u Hrvatsku iznosila su 1,05 milijardi eura, što je znatno iznad vrlo skromnih 281 milijun eura, koliko su iznosila u 2010. godini

Izravna inozemna ulaganja u Hrvatsku u trećem tromjesečju 2011. iznosila su 373,3 milijuna eura, što je 6,1 posto više nego u istom tromjesečju 2010. godine.

Najveći dio stranih ulaganja u prva su tri tromjesečja činila vlasnička ulaganja koja su iznosila 1,03 milijarde eura.

Analitičari Raiffeisen banke procjenjuju da se većina novih ulaganja odnosi na otplatu inozemnih dugova i tekuću neisplaćenu dobit budući da je prema HNB-u, u prvoj polovini godine po isključenju ovih stavki, priljev novih ulaganja u domaće proizvodne kapacitete iznosio tek 200 milijuna eura.

Promatrano prema zemljama, u prva je tri tromjesečja najviše ulaganja došlo iz Austrije (292 milijuna eura), a slijede Luksemburg i Nizozemska.

Promatrano prema djelatnostima, 321 milijuna kuna FDI zabilježeno je u djelatnosti financijskog posredovanja, a gotovo 200 milijuna eura u proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda.

Analitičari RBA ističu da je postojeća razina stranih ulaganja još uvijek znatno ispod predkriznih razina. Nešto veći priljev stranih ulaganja očekuju tek 2013, kada bi se inozemno okruženje trebalo popraviti, a Hrvatska ući u EU.

Pritom naglašavaju da je, uz smanjenje averzije prema riziku, ključ privlačenja inozemnih investicija smanjenje troškova proizvodnje, makroekonomska stabilnost, pravna sigurnost, stabilan porezni sustav bez stalnih promjena i smanjenje administrativnih barijera.