POTPORA SINDIKATA ZA MERCATOR

'Agrokoru podmeću marginalne interesne skupine'

19.01.2012 u 11:12

Bionic
Reading

Nakon što su ih iz Sindikata trgovine Hrvatske podržali u namjeri preuzimanja Mercatora, Agrokoru je stigla javna potpora Sindikata PPDIV, kao 'vodećoj kompaniji u našoj regiji u provođenju ove transparentne i kvalitetno definirane poslovne ponude'. Predsjednik sindikata Josip Pavić smatra da aktivnosti kojima se nastoji spriječiti poslovna transakcija između koncerna Agrokor i Mercatora nisu u duhu vremena u kojem živimo, čak sumnja da su režirane od strane određenih, 'često marginalnih interesnih skupina'

Iz Sindikata PPDIV podsjećaju da je hrvatska Vlada početkom devedesetih omogućila nizu stranih gospodarskih subjekata, a među njima i Mercatoru, da poslovanje proširi na teritorij Hrvatske, pri čemu niti u jednom trenutku nije bilo prepreka u preuzimanju hrvatskih trgovačkih kuća 'čiji su prodajni prostori odreda smješteni na atraktivnim lokacijama'. Uz Mercator, na probleme u poslovanju na hrvatskom tržištu nisu naišle niti ostale slovenske firme, poput Laškog, Petrola, Pipa, kao ni druge koje svoje poslovanje provode na isti način kao domaće firme ili bilo koji strani trgovački lanci ili proizvođači.

'Već stoga čudi nastojanje da se ukinu demokratski i tržišni principi poslovanja između Hrvatske i Slovenije koji omogućavaju ravnopravan dvosmjerni protok kapitala, za razliku od jednosmjernog ostvarivanja interesa jedne države i zatvaranja njenog tržišta.

Mišljenja smo da aktivnosti kojima se nastoji spriječiti poslovna transakcija između koncerna Agrokor i Mercatora nisu u duhu vremena u kojem živimo, a nerijetko su i režirane od strane određenih, često marginalnih interesnih skupina', stoji u priopćenju PPDIV-a.

Smatraju da su mjerodavni govoriti o Agrokoru s obzirom da je riječ o njihovom dugogodišnjem socijalnom partneru. 'Činjenica je da je Agrokor danas jedna od najznačajnijih kompanija u regiji u kojoj su prava i obveze uređena dugogodišnjim kolektivnim ugovorima.

S aspekta sindikata najvažniju ulogu koncerna vidimo u razvoju gospodarstva, kao i očuvanju postojeće zaposlenosti, zapošljavanju i razvoju kadrova te ulaganju u nove tehnologije.

Rezultat ovakvih nastojanja jest da je danas Agrokor generator razvoja gospodarstva cijele regije, a šire i jedna od važnih kompanija u Jugoistočnoj Europi.

Zbog svega navedenog ovom prigodom pozivamo kolegice i kolege, članove sindikata Slovenije, da u svojim javnim nastupima i prigodom davanja, često nažalost i neumjesnih komentara budu vođeni isključivo ekonomskim i socijalnim razlozima opravdano usmjerenim ka očuvanju svoje socijalne i materijalne egzistencije. Mi im, ispred Sindikata PPDIV-a, možemo posvjedočiti da sustav Agrokora upravo u njih ulaže i do njih drži.

Prosvjedujmo na trgovima i ulicama, ispred sjedišta vlada i kompanija, a poštujmo tuđe obitelji i domove kao što poštujemo svoje', stoji u priopćenju sindikata PPDIV koje potpisuje Josip Pavić.