SINDIKALNI ŠEFOVI SU ZA EU

'Ako se izoliramo, zaboravite na bolji život'

19.01.2012 u 08:15

Bionic
Reading

Upitno je kakav ugled u javnosti uživaju sindikati i njihovi čelnici, no ne može se zanemariti činjenica da sindikalnu iskaznicu ima veliki broj građana. Sveukupno pet sindikalnih centrala ima oko 400.000 članova i u svjetlu toga nije zanemarivo kako će se one postaviti prema našem ulasku u EU. Začudo, kad je o tome riječ, sindikalni šefovi su složni - Hrvatska mora ući u Uniju

'Kad pitate jesmo li za EU, to je kao da pitate žele li hrvatski građani disati. Građani žele disati, žele živjeti i to živjeti bolje. To je nemoguće ostvariti u izoliranoj zemlji kojoj je u susjedstvu zajednica od 500 milijuna ljudi. Mi moramo biti dio te obitelji jer je to najrazvijeniji dio svijeta', jasan je Vilim Ribić, čelnik Matice hrvatskih sindikata, dodajući da će njegova središnjica do kraja tjedna uputiti i formalni poziv svom članstvu da izađe na nedjeljni referendum.

Pozive da izađu na birališta svojim članovima dosad je uputio samo Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i to uz jasnu preporuku da glasaju za ulazak u EU.

'SSSH smatra da je pristupanje EU, kao najznačajniji motivator niza nužnih reformi u proteklome desetljeću, već dosad imalo značajne pozitivne posljedice za Hrvatsku. Također, budući da je hrvatsko gospodarstvo u velikoj mjeri integrirano u europski gospodarski prostor, gospodarska kretanja u EU i u budućnosti će znatno utjecati na Hrvatsku, neovisno o ishodu referenduma. Stav je Predsjedništva Vijeća SSSH da je članstvo u EU i sudjelovanje u europskim institucijama i procesima odlučivanja u interesu Hrvatske', poruka je njihova čelništva članovima.

Za razliku od njih, Hrvatska udruga sindikata (HUS), odnosno njezin predsjednik Ozren Matijašević, smatra da nema potrebe da oni potiču svoje članove da izađu na referendum jer to 'nije njihov posao', ali i on je za EU spreman.

'Unatoč bitno izmijenjenim okolnostima u EU od trenutka našeg pristupanja pretpristupnim pregovorima do danas, što se ogleda kroz gospodarsku krizu i zabrinjavajuće primjere ekonomskog nacionalizma, HUS i dalje stoji na stajalištu da je Unija nužnost Hrvatske', kaže Matijašević

Slično zbori i njegov sindikalni kolega Krešimir Sever, čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), iako on nije htio otvoreno reći podržava li ili ne članstvo u Uniji, pravdajući se da je stav predsjedništva NHS-a da ne daje preporuke članovima kad je riječ o političkim pitanjima.

'Središnjica okuplja različite političke poglede i svjetonazore. Članstvo različito diše i kad je riječ o EU, zbog toga nećemo davati preporuku jer mislim da bi to bilo neprimjereno', objašnjava Sever, dodajući ipak da on ne spada u eurofobe i euroskeptike, već pristupanje EU pokušava sagledati realno.

'Vidim problem u tome što su prošle vlade maksimalno uprle kako bi što prije završili pregovore, a nisu se brinule za Hrvatsku ni kako će ona ući u Uniju. Činjenica je da ulazimo s izuzetno slabim i neorganiziranim gospodarstvom i moramo učiniti što više u ovom kratkom vremenu da stvari promijenimo i poboljšamo', kaže Sever.

Jedini koji se nije želio izjasniti, ni izravno ni neizravno, o našem članstvu u EU je Damir Jakuš, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske. Najavljuje da će se u četvrtak sastati predsjedništvo središnjice na kojem će biti odlučeno hoće li pozvati svoje članove da izađu na referendum.

'Sigurno im nećemo dati preporuku kako da glasaju, jer to je privatna stvar svakog pojedinca', kaže Jakuš.