PORUKA TELEKOM OPERATERA VLADI

Ukinite porez i pokrenut ćemo investicije

17.01.2012 u 15:12

Bionic
Reading

Hrvatski telekom operateri predložit će Vladi ukidanje poreza na mobilne usluge u zamjenu za pokretanje investicijskog ciklusa u telekomunikacijsku infrastrukturu, najavljeno je na današnjem okruglom stolu o razvoju sektora tehnologije, medija i telekomunikacija u Hrvatskoj

uIstičući da porez najviše pogađa segment daljnjeg razvoja mobilnog pristupa, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Ivica Mudrinić iznio je prijedlog mobilnih operatera da umjesto plaćanja poreza već ove godine otkupe spektar radiofrekvencija koje su oslobođene gašenjem analogne televizije. ‘Spremni smo investirati u licenciranje tih frekvencija za razvoj mobilnih mreža iako ih nećemo moći koristiti do 2015. odnosno dok sve susjedne zemlje ne ugase analognu televiziju’, rekao je Mudrinić.

U pogledu investicija u fiksnu optičku mrežu Mudrinić je naglasio problem neadekvatne regulative u Europskoj uniji, koja je, prema njegovom mišljenju, dovela do zaostajanja europskih zemlja u razvoju brzog interneta. ‘Mislim da je Europa pogriješila. Regulativa u segmentu optike je krivo krenula jer sadašnji regulatorni okvir onemogućuje povrat na uloženi kapital’, rekao je Mudrinić.

Pritom je naglasio da je primjena EU regulative imala ekstremno negativan utjecaj u Hrvatskoj, u kojoj operateri kreću od nule za razliku od razvijenih europskih zemalja. Pozvao je državu da potakne investicije u optičku infrastrukturu vodeći računa o njezinoj važnosti za ukupni gospodarski razvoj.

Za razliku od Mudrinića, predsjednik Uprave Vipneta Mladen Pejković nije bio kritičan prema europskoj regulativi. ‘Ideja je omogućiti infrastrukturu, ali i konkurenciju’, rekao je Pejković, izrazivši stajalište da HAKOM nema alternativu ‘ako smo se odlučili za EU’.

Pejković je demantirao tvrdnje Vlade da su usluge mobilne telefonije u Hrvatskoj više nego u zemljama EU. ‘Mobilna potrošačka košarica jeftinija je od europskog prosjeka’, rakao je Pejković, zamjerajući Vladi što je korištenjem netočnih podataka opalila ‘reputacijsku šamarčinu’ mobilnim operaterima.

Mudrinić je dodao da su hrvatski operateri skuplji jedino u segmentu roaminga, opravdavajući visoke cijene velikim investicijama u tom segmentu. ‘Izgradili smo infrastrukturu na obali, ali ona se koristi samo tri mjeseca u godini, koliko traje turistička sezona’, pojasnio je Mudrinić.

Govoreći o visokom poreznom opterećenju Pejković je spomenuo studiju GSM asocijacije prema kojoj se Hrvatska po visini poreza na mobilnu telefoniju od 29 posto nalazi na samom vrhu, uz zemlje poput Pakistana, Ugande i Konga.

Razočarenje odlukom Vlade o povratku poreza na mobilnu telefoniju izrazio je i Julian Ogrin, predsjendik Uprave Tele2. On smatra da bi Vlada trebala imati jasnu viziju razvoja i očekivanja od telekom sektora. 'Nadam se da će ova Vlada ipak bolje razmotriti značaj telekom sektora za gospodarskom razvoj, inače će Hrvatska i dalje zaostajati za Europom i svijetom', poručio je Ogrin.

Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle, izrazila je uvjerenje da će Vlada naći dobar model za praćenje investicija u telekomunikacije, govoreći u svojem izlaganju o prednostima ‘umreženog društva’.