NEMA VLADE, NEMA NI GAZDE

Radnici Dalmacijavina od petka na ulicama

16.01.2012 u 15:30

Bionic
Reading

Iako se nekoliko dana uoči izbora činilo da je završila agonija petstotinjak radnika posrnulog Dalmacijavina, koji je vlada Jadranke Kosor prodala američkom poduzetniku Salamonu Berkowitzu i usput mu oprostila gotovo milijardu kuna dugovanja prema državi, u Splitu se pripremaju novi prosvjedi. Radnici već tri mjeseca nisu dobili ni kunu plaće, a ne znaju ni tko bi im je trebao isplatiti

Državna agencija za upravljanje imovinom AUDIO odbila ih je, novi vlasnik još nije potpisao ugovor o preuzimanju i izbjegava dolazak u Split, a ministri kojima su sindikalisti pisali pisma nisu ni odgovorili. 'Mi smo u zrakopraznom prostoru. Znamo da je za isplatu plaća zadužena uprava - ali ona tvrdi da to ne može napraviti. Zahtijevamo da se konačno riješi problem, neka reagira AUDIO ili neka se oglasi onaj kome je država kazala da može kupiti Dalmacijavino', kazao nam je sindikalist Lukica Bucat.

Radnici ove splitske tvrtke već nekoliko dana prosvjeduju unutar tvorničkog kruga, no ovog petka izlaze na ulice. Planiraju mimohod od bivšeg pogona u trajektnoj luci do zgrade Županije, i tako svakoga dana dok ne dobiju odgovore na svoja pitanja. Ništa se neće promijeniti ni ukoliko se oglasi Vlada, prosvjedovat će se sve dok se ne postigne zadovoljavajući dogovor.

Inače, Dalmacijavino je prekinulo svu proizvodnju još 19. prosinca, a od tada se čeka Berkowitzev dolazak i ostvarenje obećanja o ulaganjima u tvrku, unapređenju poslovanja i agresivnim koracima prema izvozu vina, Pipija te Traubisode.