PAD ZA JEDNO MJESTO

Ekonomske slobode u Hrvatskoj među najnižima u Europi

12.01.2012 u 15:11

Bionic
Reading

U Indeksu ekonomskih sloboda za 2012. u izdanju The Heritage Foundationa i The Wall Street Journala Hrvatska je pala za jedno mjesto

Hrvatskoj je pripalo 83. mjesto od 184 svjetske zemlje. Ocjena ekonomskih sloboda u Hrvatskoj je 60,9, što nas svrstava među umjereno slobodne ekonomije svijeta.

Ocjena Hrvatske je za 0,2 boda viša od prošlogodišnje, uz pogoršanja u vođenju državne potrošnje i slobodi poslovanja, rekla je na današnjem predstavljanju predsjednica Adriatic instituta za javnu politiku Nataša Srdoč

Po stupnju ekonomskih sloboda Hrvatska i dalje spada među najlošije ocijenjene zemlje u Europi, a nalazi se na 35. mjestu od njih 43; njezina ukupna ocjena ostaje ispod regionalnog prosjeka. Posebno kritična su područja vlasničkih prava, slobode od korupcije i radnih sloboda. Vrlo nisku ocjenu Hrvatska je zaradila i zbog neodgovorne državne potrošnje usprkos visokim porezima.

Najbolje ocjene Hrvatska je zaradila na područjima slobode trgovanja te fiskalnih i monetarnih sloboda. Solidnu ocjenu Hrvatska je zaradila i u kategoriji 'sloboda ulaganja', iako se ističe da neučinkovita birokracija i nepredvidiv zakonski sustav nastavljaju kočiti investicije.

Hong Kong je ponovno, 18. godinu zaredom, ocijenjen najvišom ocjenom, 89,9, dok sigurno drugo mjesto također 18. godinu zaredom zauzima Singapur s ocjenom 87,5. Australija i Novi Zeland zauzimaju treće i četvrto mjesto na ljestvici, čime sva prva četiri mjesta na ljestvici Indeksa ekonomskih sloboda zauzimaju zemlje iz azijsko-pacifičke regije.

Neke zemlje, poput Sjedinjenih Država, na ljestvici ekonomskih sloboda pale su na niža mjesta zbog velike državne potrošnje, dok su druge skočile zbog širenja porezne osnovice, nižih kamatnih stopa i borbe protiv inflacije.

Azijsko-pacifička regija je sveukupno gledajući zaradila ocjenu od samo 57,5 iako prva četiri mjesta na ljestvici zauzimaju zemlje iz te regije. Najviše se na ljestvici popeo Tajvan, koji je bolje ocijenjen u šest od deset kategorija izmjerenih ekonomskih sloboda, čime je zaradio ocjenu 71,8 te završio na 18. mjestu, ispred Makaa.

Također, 27 od 41 zemlje u azijsko-pacifičkoj regiji ocijenjeno je 'uglavnom neslobodnima' ili 'potisnutima'. Tri od 11 najniže ocijenjenih zemalja upravo dolaze iz te regije, a među njima je i Sjeverna Koreja koja je ocijenjena kao najmanje gospodarski slobodna zemlja na svijetu.

U ukupnom poretku niže su ocjene zaradili i Kina i Japan, dva najveća gospodarstva u regiji. Kina je pala na ljestvici zbog državne kontrole u gospodarstvu, a Japan zbog povećane državne potrošnje, što je vezano za jak potres i cunami koji su pogodili tu zemlju.

Samo su Srbija, koja se nalazi na 98. mjestu, te Bosna i Hercegovina, koja se nalazi na 104. mjestu, lošije od Hrvatske u regiji. Albanija, Slovenija, Mađarska, Austrija, Crna Gora i Makedonija bolje su Hrvatske. Najbliže na ljestvici nalazi nam se Crna Gora koja je zauzela 72. mjesto.