ŠEF HUP-A U PROBLEMIMA

Ergović: Nexe ne može pokrivati gubitke Bilokalnika

12.01.2012 u 13:34

Bionic
Reading

Vlasnik Nexe grupe Ivan Ergović obećao je radnicima Bilokalnika drva da će im sutra biti isplaćena plaća za studeni. Rezultat je to sastanka Ergovića i sindikalnih predstavnika održanog danas u Koprivnici, ali i jučerašnjeg prosvjeda u kojem je sudjelovalo oko 150 radnika koprivničke tvrtke

U razgovoru za tportal.hr predsjednik uprave Nexe grupe, čiji je Bilokalnik drvo član od 2006. godine, istaknuo je da je osnovni razlog zbog čega je koprivnička tvrtka upala u probleme teška kriza koja već tri godine trese građevinski sektor

'Vlasniku smo dali time out'

Teritorijalni povjerenik SSSH za Međimursku županiju Franjo Veble izjavio je za tportal.hr da je vidljivo da i radnici, ali i vlasnik imaju želju za nastavkom proizvodnje. Kako je dogovorena isplata plaće za studeni, on smatra da nema razloga za daljnje prosvjede.

'Dat ćemo vlasniku time out, ali ne predugo. Do kraja ovog mjeseca moraju se isplatiti plaće za prosinac', rekao je Veble.

'Naravno da se kao većinski vlasnik osjećam odgovorno, ali smatram da smo napravili sve u svojoj moći da Bilokalnik pozitivno posluje. Neodgovorno je od bivše vlasti to što nije pokrenula nužne reforme da bi rasteretila gospodarstvo', kaže Ergović ističući da je u tvrtku čiji su glavni proizvod vrata uložio oko šest milijuna eura

Najavljuje da će učiniti sve da se proizvodnja ponovo pokrene, ali ako vidi da Bilokalnik ne može pozitivno poslovati, tvrtku će staviti u mirovanje, a radnici će dobiti zakonom zagarantirane otpremnine. Na pitanje znači li to prodaju koprivničke tvrtke, Ergović je odgovorio da je o tome još prerano govoriti i da su sve opcije otvorene.

'Nexe grupa ne može više pokrivati gubitke. Zadržat ćemo samo one tvrtke koje se mogu održati same od sebe. Naš veliki problem su ogromna potraživanja od 450 milijuna kuna', naglašava Ergović dodajući da on kao odgovoran poslodavac (op.a., predsjednik je Hrvatske udruge poslodavaca) ne može dopustiti da radnici rade, a da tvrtka trpi gubitke i neisplaćuje plaće.

Da je čitava Nexe grupa u problemima, pisalo se još u rujnu prošle godine, kad je Večernji list donio da Ergović pregovara o prodaji dijela tvrtke domaćim fondovima rizičnog kapitala, a spominjali su se Quaestus fond i Nexus Private Equity fond.

Iz našičke tvrtke tada je to oštro demantirano uz tvrdnju da nema govora o tome da bi Ergović smanjio svoj vlasnički udio. Je li se što u međuvremenu promijenilo?

'U ovoj fazi prerano je govoriti o tome. Radimo na financijskom restrukturiranju', odgovara Ergović.

U 2010. Nexe je zabilježio snažan pad prihoda u odnosu na godinu prije, sa 1,34 na 1,18 milijardi kuna, s tim da je zabilježio gubitak od 171 milijuna kuna. U svom vlasništvu grupacija ima 32 tvrtke u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Rumunjskoj sa 3500 zaposlenih.