TURISTIČKA ZAJEDNICA NA DIJETI

Ministar Ostojić ukida večere od 9 milijuna kn

Bionic
Reading

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) prvi put nakon niza godina više neće organizirati Hrvatske večeri, raskošnu manifestaciju koja se tradicionalno održavala u gradovima diljem svijeta s ciljem promocije hrvatske turističke ponude. Podrazumijevalo je to nekoliko stotina uzvanika, vrhunsku gastro-ponudu i bogat glazbeni program s poznatim izvođačima poput Olivera Dragojevića, Ane Rucner, klapa i kazališnih prvaka.

Da se Hrvatske večeri neće uvrstiti u program rada HTZ-a za 2012. godinu, koji bi trebao biti izglasan idućega tjedna, najavio je Poslovnom dnevniku ministar turizma Veljko Ostojić, ujedno predsjednik HTZ-a, koji je već najavio i ukidanje nekih drugih stavki u proračunu HTZ-a, poput potpore turoperatorima u srpnju i kolovozu. 'U novom programu rada više neće biti Hrvatskih večeri, skupih večera s po nekoliko stotina uzvanika, koje su se održavale u raznim gradovima na emitivnim tržištima, a sa stajališta učinkovitosti promocije bile su upitne', kaže Ostojić, koji ima vrlo malo vremena za izradu novoga programa rada HTZ-a jer taj dokument već kasni nekoliko mjeseci.

Manifestacija Hrvatske večeri organizira se gotovo deset godina u sklopu proračunske stavke pod nazivom Hrvatski turistički dan. Riječ je o programu koji obuhvaća konferenciju za novinare, eventualno poslovne radionice te Hrvatsku večer, koja se u pravilu održava u hotelskim prostorima za počasne uzvanike. Službeno, organizatori Hrvatske večeri su turoperatori i inozemna predstavništva HTZ-a koji financira događa. S obzirom na program Turističkog dana, jasno je da na Hrvatsku večer odlazi najveći dio proračuna koji je lani iznosio devet milijuna kuna, a u godini ranije osam milijuna, kako stoji u programima rada za te dvije godine.

Lani se večeralo u 14 gradova, ispada da je za jedan turistički dan, odnosno jednu Hrvatsku večer, HTZ u 2011. potrošio gotovo 650 tisuća kuna. U 2010. večeralo se za nešto manje novca, po turističkom danu u 13 gradova izdvojeno je oko 615 tisuća kuna. Među gradovima u kojima se lani gostilo na račun HTZ-a su Tokio, Tel Aviv, Kijev i Minsk. Gruba računica pokazuje tako da samo na dovođenje jednog gosta iz Bjelorusije potrošili 300-tinjak tisuća kuna. Lani je, naime, iz te zemlje u Hrvatsku stiglo 2500 turista. Hrvatska večer obično se održava na luksuznim adresama, poput ljubljanskoga Grand hotela Union, gdje se okupi oko 200 uzvanika, ili pak prestižnih briselskih dvorana Albert Hall te Concert Noble.