ODGOVOR DRŽAVI

NLB: Agrokorova zaduženost nije kritična

12.01.2012 u 09:23

Bionic
Reading

Nova Ljubljanska banka (NLB) odgovorila je u srijedu na sumnje slovenske državne agencije za upravljanje imovinom (AUKN) da svojim postupcima u pregovorima s Agrokorom o prodaji dionica Mercatora u svom portfelju nije djelovala u dugoročnu korist dioničara, odnosno države kao svog većinskog vlasnika.

Takve kritike i ocjena AUKN-a da bi posao s Agrokorom mogao donijeti velike financijske rizike za poziciju slovenskih banaka i gospodarstvo u cjelini bili su glavni razlog zbog kojih je sredinom prosinca prošle godine proces pregovora s Agrokorom o kupnji 52 posto dionica Mercatora u vlasništvu slovenskih banaka i Pivovarne Laško (PL) do daljnjega zaustavljen, a predsjednik NLB-a Božo Jašovič dao neopozivu ostavku.

U odgovoru AUKN-u, što ga je NLB u srijedu objavila na internet stranicama Ljubljanske burze, NLB tvrdi da pregovori s Agrokorom nisu dovedeni do kraja, ali da je u pregovorima bila postignuta zadovoljavajuća cijena za Mercatorove dionice, s visokom premijom za natpolovičnu većinu dionica koju je nudio prodajni konzorcij, te da se prema ugovornoj klauzuli ta cijena mogla smanjiti samo za pet posto.

Pozivajući se na odredbe ugovora s Agrokorom koji je već bio usklađen, NLB navodi da su se prije početka pregovora s Agrokorom upoznali i s drugim alternativama, ali su utvrdili da prodaja 10,75 posto dionica Mercatora u konzorciju s drugim suvlasnicima Mercatora za najveću slovensku banku predstavlja dobru priliku.

Otkrivajući pojedinosti o sporazumu koji je bio postignut u pregovorima prodajnog konzorcija sa Agrokorom, NLB navodi da je studija o financijskoj stabilnosti Agrokora kao potencijalnog kupca pokazala da je njegov "cash flow" u 2010. godini bio 331 milijun eura, skoro dvostruko veći od Mercatorovog. Uz to, Agrokorova zaduženost od 1,369 milijardi eura (u sporedbi sa zaduženošću Mercatora od 1 milijarde) nije kritična s obzirom da mu većina zaduženja dospijeva 2016. godine, a transakciju je planirao izvesti dijelom s vlastitim kapitalom, a dijelom uz potporu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodne financijske korporacije (IFC), što je unešeno i u nacrt ugovora. navodi u obrazloženju NLB.

Što se tiče rizika vezanih na realizaciju nacrta ugovora s Agrokorom, oni postoje, a vezani su na način izvedbe transakcije s obzirom da Agrokoru prethodno nije bilo omogućeno da izvrši dubinski pregled poslovanja (due dilligence) u Mercatoru.

Ti su se rizici, pojašnjava NLB, odnosili u prvom redu na mogućnost da Agrokor odstupi od transakcije u slučaju pogoršanja poslovanja Mercatora. No, budući da alternativnih kupaca Mercatorovih dionica nije bilo, takav rizik za prodajni konzorcij zapravo i nije bio realan, pojašnjava u odgovoru AUKN-u Nova Ljubljanska banka.

Što se tiče ocjena državne agencije da bi prodaja Mercatorovih dionica mogla imati druge negativne posljedice na slovensko gospodarstvu, NLB pojašnjava da je potpisivanje kupoprodajnog ugovora s Agrokorom uvjetovala i klauzulom prema kojoj bi od ugovora mogli odustati i vlasnici Mercatorovih dionica u većinskom vlasništvu države, ako bi se država u međuvremenu odlučila za neku drugu soluciju, na primjer prodaju Mercatorovih dionica putem inicijalne javne prodaje.

Što se tiče financijskih efekata koju bi prodaja Mercatorovih dionica Agrokoru imala za NLB, najveća slovenska banka tvrdi da bi za svoje dionice po cijeni koja je bila dogovorena s Agrokorom dobila 89,5 milijuna eura i da bi to pozitivno utjecalo na njezin poslovni rezultat.

Podsjećajući u svom opširnom odgovoru AUKN-u da u procesu pregovora s Agrokorom nije nastupala sama nego kao koordinator prodajnog konzorcija koji posjeduje 52 posto Mercatorovih dionica, NLB također tvrdi da je u pregovorima vodila računa i o interesima same Nove Ljubljanske banke, da su pregovori s Agrokorom bili temeljiti i dugotrajni, ali da u nekim odredbama nacrta ugovora s Agrokorom nisu bili dovedeni do kraja.

Kao dodatne razloge koji su ju naveli na ocjenu da je ugovor s Agrokorom za NLB koristan, banka tvrdi da bi prodaja dionica Mercatora iz portfelja NLB-a bila u skladu s prihvaćenom strategijom banke o prodaji nestrateških investicija, a isto tako i u skladu s preporukama Europske komisije o restrukturiranju banaka.

U korist zaključivanja ugovora s Agrokorom svjedoči i kvaliteta ponude kupca koji namjerava financiranje operacije izvesti vlastitim sredstvima i kreditom do 30 posto iznosa transakcije, te situacija u kojoj je nužno da NLB svoje dionice Mercatora proda, navedeno je u priopćenju NLB-a na Ljubljanskoj burzi.