TEEHNOLOŠKI PARK VARAŽDIN

Poduzetnici mogu besplatno naučiti pisati projekt

11.01.2012 u 18:15

Bionic
Reading

Da bi poduzeća došla do novca iz fondova EU, nije dovoljno imati samo dobru zamisao, nego je treba znati i kvalitetno predstaviti, odnosno pripremiti za odgovarajući natječaj. Za to je često nužna primjerena pomoć koju tvrtkama besplatno nude stručnjaci iz Tehnološkog parka Varaždin, Centra kompetencije za obnovljive izvore energije te mreže konzultanata

'Naša besplatna pomoć odnosi se na pisanje koncepta projekta za natječaj 'Potpora jačanja konkurentnosti hrvatskog malog i srednjeg poduzetništva' koji je raspisan u okviru IPA komponente III C. Tu se poduzetnicima otvorila mogućnost da dobe bespovratna sredstva, i to do 200 tisuća eura, dok je ukupni fond tri milijuna eura', doznajemo od Andrije Petrovića, direktora Tehnološkog parka Varaždin.

Prilikom procesa prijave, kako naglašava, neizmjerno je bitno držati se smjernica za pripremu aplikacije.

'Na spomenuti otvoreni natječaj mala i srednja poduzeća prijavljuju svoje probleme koje nisu mogli riješiti do sada, ali moraju biti u vezani uz četiri grupe aktivnosti. To je uvođenje djelotvornijih mehanizama zaštite okoliša, uvođenje novih tehnologija s naglaskom na energetsku učinkovitost, modernizacija postojećih proizvodnih postrojenja te certifikacija proizvoda i implementacija sustava kvalitete', pojašnjava Petrović

Prvi korak za dobivanje bespovratnog novca, kako dodaje, priprema je koncepta projekta koji mora biti poslan do 20. veljače.

'Poduzetnici znaju što trebaju, ali uglavnom nisu vični pisanju koncepta projekta sukladno uvjetima iz natječaja. Upravo tu mi uskačemo jer je iznimno bitno napisati kvalitetan koncept koji se uklapa u predviđene mjere fonda. Nerijetko se, naime, događa da dobri projekti zbog lošeg koncepta budu odbijeni već na samom početku. Stoga je prilikom izrade koncepta dobro uključiti stručnjake za proizvodni proces, poznavatelje struke i poznavatelje fonda kako bi koncept bio kvalitetan', upozorava Petrović te napominje da će u izradu cjelovitog projekta ići samo oni čiji će koncepti biti odobreni nakon šestomjesečnog evaluacijskog postupka.

U namjeri da pomogne u podizanju konkurentnosti domaćih tvrtki, Tehnološki park Varaždin zajedno s partnerima svim zainteresiranim poduzetnicima nudi pomoć kod pisanja koncepta potpuno besplatno.

'Tehnološki park Varaždin dio je Europske poduzetničke mreže i za cilj ima unapređenje tehnologijskih tvrtki u regiji te stoga ima ovakav pristup. Zajedno s partnerima imamo dovoljno tehnološkog znanja i iskustva u pripremi i provedbi ovakvih projekata. Primjerice, u mreži TPV-a samo je kroz PoC program u zadnjih 15 mjeseci financirano 29 projekata s ukupnom vrijednošću većom od milijun eura bespovratnih sredstava. Sukladno iskustvu stečenom na tom i drugim natječajima, i sada ćemo za svako tehnologijsko područje dodijeliti stručnjaka iz tog područja uz suradnike. Svi koncepti koji budu odobreni mogu nastaviti pripremati aplikaciju zajedno sa započetim stručnjacima, nastaviti samostalno ili u suradnji s drugim partnerima', kaže Petrović te poziva poduzetnike da se što prije jave.