VLADIN FAVORIT

Boris Vujčić od lipnja novi guverner HNB-a?

11.01.2012 u 12:27

Bionic
Reading

Više izvora iz Vlade potvrdilo je za tjednik Globus da će Boris Vujčić naslijediti Željka Rohatinskog u fotelji guvernera HNB-a. Kukuriku koalicija je navodno složna da središnja banka mora nastaviti s dosadašnjom politikom stabilnosti tečaja i cijena, a to bi im garantirao upravo Vujčić

Vujčić je zamjenik guvernera već cijelo desetljeće, a njegovi stavovi u potpunosti se podudaraju sa stavovima guvernera Rohatinskog, pa se smatra da je on siguran izbor za očuvanje i provođenje politike stabilnosti tečaja kune i niske inflacije.

'Ne znam tko bi mogao biti bolji nasljednik guvernera Rohatinskog od Vujčića. Mislim da ga on treba naslijediti na toj dužnosti', rekao je Globusu jedan visoki Vladin dužnosnik.

Procedura izbora novog guvernera mora biti gotova do lipnja kad Rohatinskom istječe mandat. U formalnom smislu, nova saborska većina ima vremena za mirno provođenje procedure izbora.

Međutim, upućeni kažu, piše Globus, kako bi za novu Vladu bilo dobro da i prije formalnog roka međunarodnim financijskim krugovima pošalje poruku o tome tko će u idućem šestogodišnjem mandatu biti guverner središnje banke. Naime, i to će biti jedan od elemenata po kojem će se na proljeće ocjenjivati hrvatski kreditni rejting