T7 VIS NA ČEKANJU

Tvornica od 170 milijuna gotova, ali još čeka dozvolu

09.01.2012 u 21:02

Bionic
Reading

Iako su ispunjeni svi zakonski uvjeti za izdavanje privremene dozvole za gospodarenje komunalnim otpadom u prvoj hrvatskoj tvornici za mehaničko-biološku obradu otpada u Brezju, Varaždinska županija još uvijek nije izdala tu dozvolu

Tvrde to u varaždinskoj tvrtki T7 VIS, koja je uložila više od 170 milijuna kuna u novu tvornicu gdje planira zaposliti stotinjak djelatnika.

Štromar: Dozvola za 15 do 20 dana

Nadležni županijski ured dobio je u ponedjeljak iz T7 VIS-a test i za zadnji od 50-ak strojeva u tvornici za MBO.

'Danas je predan, kako sam informiran, i zadnji dokument za dozvolu, ali ga sada treba još provjeriti. To će se napraviti u zakonskom roku, odnosno već za 15 do 20 dana, a možda i ranije. Ukoliko je sve u redu, ide dozvola. O tome sam u ponedjeljak razgovarao s pročelnikom Danijelom Meštrićem, koji odlazi na novu dužnost u Zagreb, ali to neće utjecati na izdavanje dozvole koja je napisana već 80 posto', rekao nam je župan Predrag Štromar.

'Ovakav postupak iznenađuje tim više što se Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva pozitivno izjasnilo o izdavanju dozvole još 15. prosinca 2011. godine, pismenim mišljenjem tvrtki T7 VIS, ali i Varaždinskoj županiji. Štoviše, prije desetak dana varaždinski župan Predrag Štromar javno je izjavio da neće kočiti izdavanje privremene dozvole za tvornicu MBO ako su ispunjeni svi zakonski uvjeti i ako Ministarstvo da pozitivno mišljenje. Štoviše, čak je izjavio predstavnicima tvrtke da će u tom slučaju dozvola biti izdana drugi dan ili za par dana. U međuvremenu T7 VIS je predao svu preostalu potrebnu dokumentaciju za dozvolu prema novom zahtjevu Županije, a koja je i provjerena od strane nadležnog županijskog Ureda za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša te je utvrđeno da u potpunosti sve zadovoljava i da je dozvola, kako nam je rečeno, napisana i spremna za potpis, ali njega nema', tvrde u T7 VIS-u.

S obzirom na to, kao i na županovu izjavu, u T7 VIS-u su očekivali u najkraćem mogućem roku izdavanje dozvole za koju je postupak pokrenut još krajem 2010. godine. Očekivanje je temeljeno i na izjavi premijera Zorana Milanovića koji je najavio da će Vlada RH ukloniti sve birokratske zapreke za ulaganja.

'Zbog svjesne ili nesvjesne opstrukcije, predstavnici Uprave tvrtke T7 VIS zatražili su tim povodom žurni prijem kod župana Varaždinske županije da bi ukazali na nužnost i značaj što skorijeg izdavanja privremene dozvole, odnosno početka rada tvornice budući da se varaždinski otpad još od 2004. privremeno odlaže i balira na ilegalnom deponiju na vodozaštitnom području i arheološkom lokalitetu, a što je trebalo sanirati još 2007. godine po nalogu inspekcije zaštite okoliša. Međutim, varaždinski župan tvrdi da je jedini mogući termin za prijem predstavnika tvrtke T7 VIS, koja zapošljava u sezoni do 700 radnika, tek idući tjedan, a istovremeno daje izjave za javnost kako Varaždinska županija izdaje dozvole u najkraćem mogućem roku', upozoravaju u T7 VIS-u.

Nova tvornica za MBO, kako podsjećaju, jedina te vrste u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe te bi se otpad mogao zbrinjavati po najsuvremenijoj tehnologiji.

'Ogorčeni smo zbog ovakvog neshvatljivog postupka Županije i već poznatih postupaka Grada Varaždina glede nepoštivanja pravovaljanih ugovora prema tvrtki T7 VIS, pa smo spremni čak i na preseljenje cjelokupne proizvodnje iz Varaždina. To tim više jer zbog toga tvrtka trpi ogromne materijalne štete koje dnevno prelaze 100.000 kuna. Zar doista u takvim okolnostima i okolnostima opće poznate krize treba čekati krajnji zakonski rok za izdavanje dozvole s obzirom da je sva dokumentacija ispravna i dozvola napisana i spremna za izdavanje, ili je ovakav postupak kreiran od strane onih koji od početka opstruiraju čitav projekt?', pitaju u T7 VIS-u.