UZ BLAGOSLOV DVOJICE MINISTARA

Badel osvaja Kinu, iz drugog pokušaja

10.01.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Iz Badela 1862, zagrebačke tvornice alkoholnih pića odnedavno u državnom vlasništvu, izvijestili su da će u srijedu, 11. siječnja, uz podršku čak dvojice ministara potpisati ugovor o joint ventureu s kineskom tvrtkom Tadee Holding Group, projektu koji su najavili još u travnju

'Ovaj ugovor je kruna nastojanja Badela 1862 za aktivnim uključivanjem na kinesko tržište. Sklapanjem ovog ugovora stvorit će se preduvjeti tvrtki Badel 1862 da u suradnji s Tadee Holding Group Co., Ltd., ostvari vrlo ambiciozne planove na tržištu Kine. Predmet ugovora je zajedničko ulaganje u prodaju, distribuciju i marketing vina i jakih alkoholnih pića iz našeg proizvodnog asortimana', izvijestili su iz Badela.

Na potpisivanje ugovora u zagrebačkoj Esplanadi očekuje se dolazak Shen Zhifeija, veleposlanika NR Kine, Radimira Čačića, prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva, kao i Tihomira Jakovine, ministra poljoprivrede.

Zanimljivo je da je Badel još u travnju, dok je tvrtkom upravljala Zvjezdana Blažić, najavio da osniva joint venture tvrtku u Kini kako bi tamo plasirali svoja vina. 'Uz pomoć kineskog veleposlanstva, koje nam je ponudilo subvencije, osnovali smo joint venture tvrtku u Kini', izjavio je Srđan Oreb, tadašnji član uprave i sadašnji generalni direktor Badela. Tumačili su da je kineska vlada odlučila subvencionirati uvoz robe koja nije konkurencija domaćoj, jer im brodovi odlaze puni robe u inozemstvo, a vraćaju se prazni što im povećava troškove transporta.

Badelovog glasnogovornika Željka Jelića upitali smo kako to da se kineska tvrtka najavljena u travnju osniva tek devet mjeseci kasnije. 'Tada su bili samo pregovori, dugo su se regulirali međudržavni ugovori, tako da se tvrtka ipak osniva tek sada', objasnio je za tportal.