PREVLADAVAJU NEGATIVNI RIZICI

MMF: Pad hrvatskog BDP-a bit će veći od dva posto

11.04.2009 u 12:52

Bionic
Reading

Procjene rasta BDP-a trenutačno podliježu neuobičajenom stupnju neizvjesnosti, a projekcija rasta BDP-a od minus dva posto u rebalansu proračuna, mada je moguća, zahtijevala bi da oporavak počne u drugoj polovici godine, ističe se u zaključnom izvješću misije MMF-a nakon završetka dvotjednih konzultacija u Hrvatskoj

Članovi Misije smatraju da prevladavaju negativni rizici i da bi se gospodarska aktivnost mogla još više smanjiti. Domaća potražnja bila bi glavni pokretač, uz sve slabiju privatnu potrošnju i veliki pad investicija. Očekuje se da će smanjenje uvoza biti veće od pada izvoza te da će se deficit tekućega računa smanjiti na oko šest i pol posto BDP-a. U 2010. godini, očekuje se nastavak usporena rasta, s tim da će intenzitet i brzina oporavka ovisiti, između ostaloga, o gospodarskim i financijskim uvjetima u regiji.

Misija MMF- a u svom izvješću naglašava da je hrvatski financijski sustav relativno dobro podnio prvi nalet globalne oluje zahvaljujući vještom upravljanju i pravodobnim mjerama. MMF smatra da je rebalansom u travnju 2009. donesen realističniji državni proračun, ali ističe da okruženje koje karakteriziraju restriktivno financiranje i negativan rast u predstojećem razdoblju prijeti pogoršanjem dugogodišnjih unutarnjih neravnoteža.

Dug privatnog sektora (uglavnom inozemni ili nominiran u stranoj valuti) znatno je narastao u razdoblju dobre likvidnosti, s tim da se dobar dio financiranja odnosio na sektor nerazmjenjivih dobara i privatnu potrošnju. Potrebe za inozemnim financiranjem veoma su velike, a osjetljive bilance ekonomskih sektora ograničavaju izbor mjera ekonomske politike, upozorava se u izvješću.

Stručnjaci MMF-a prognoziraju da će u kratkoročnom razdoblju održanje stabilnosti zahtijevati provedbu razborite fiskalne, monetarne i financijske politike te spremnost na brzo reagiranje ako se ostvare ekstremni događaji. Kako bi se osnažilo povjerenje, Vladi i HNB-u preporučuju da kratkoročne mjere upotpune reformama usmjerenima prema rješavanju dugogodišnjih problema s konkurentnošću i povećanju potencijala rasta gospodarstva.

Izvješće MMF-a objavljeno na web stranicama HNB-a sadrži i detaljniju analizu i preporuke mjera za očuvanje stabilnosti tečaja, osiguranje odgovarajućeg inozemnog financiranja, povećanje otpornosti financijskog sustava na krizu te povećanje povjerenja održivom fiskalnom konsolidacijom.

Stručnjaci MMF-a smatraju da kriza dobra prilika za energičnije provođenje strukturnih reformi. 'Gospodarstvo iz sadašnjih okolnosti mora izaći otpornije i dinamičnije. Rast proizvodnje i izvoza posljednjih godina nije bio dinamičan, a rezultati Hrvatske lošiji su od njezinih potencijala i rezultata usporednih zemalja', ističe se u izvješću.