NEPOVRATNE SUBVENCIJE

Do stana uskoro opet uz pomoć države

07.01.2012 u 19:05

Bionic
Reading

Građanima koji žele kupiti stan isplatit će se ako pričekaju sredinu ožujka kada će, prema pisanju Novog lista, državna Agencija za promet nekretninama (APN) ponovno objaviti javni poziv za kupnju stana uz državnu, nepovratnu subvenciju

Riječ je o programu bivše Vlade, u kojem država četiri godine podmiruje bankama polovicu mjesečne rate kredita za prvi stan. Za stan od 100 tisuća eura država tako građanima daruje gotovo 14 tisuća eura.

U Hrvatskoj su na taj način prošle godine prodana prodana 1.454 stana po prosječnoj cijeni od 1.370 eura za četvorni metar, uz kamatu koja se kreće oko 4,5 posto, piše Novi list.

Ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak najavljuje da ima i drugih ideja za oživljavanje tržišta nekretnina. Za očekivati je da će opet zaživjeti gradnja stanova kroz Program poticane stranogradnje (POS), čija je cijena znatno povoljnija od tržišne.

Osim toga, planiraju se gradnja stanova za najam i energetska obnova starih zgrada, pri čemu će prve na red doći škole i vrtići, te upravne zgrade. Kada se osmisli model financiranja, na red će doći i zgrade u privatnom vlasništvu.