GRANICA 12.500 EURA BRUTO

Slovenija ograničila menadžerske plaće

10.04.2009 u 09:44

Bionic
Reading

Vijest da je bivšem direktoru Nove Ljubljanske banke, najveće slovenske banke u većinskom državnom vlasništvu, početkom godine isplaćeno milijun eura bonusa za trogodišnji rad, izazvala je slovensku vladu da ograniči plaće i nagrade za poduzeća i ustanove u većinskom državnom vlasništvu.

Plaće direktora u takvim poduzećima ubuduće će moći biti najviše 12.500 eura bruto, a sve iznad toga bit će progresivno oporezovano po stopi od 90 ili čak 100 posto, izjavio je nakon redovite sjednice slovenske vlade ministar financija Franci Križanič.

Najavio je i da će tom stopom biti oporezovane menadžerske otpremnine više od 75.000 eura i godišnji "bonusi" iznad 25.000. eura, piše Business.hr.

Nerazumljiva i sumnjiva isplata bivšem direktoru Nove Ljubljanske banke Marjanu Kramaru, kojemu je početkom godine Nadzorni odbor odobrio milijun eura nagrade na temelju menadžerskog ugovora, bit će provjerena i sa stajališta kaznene odgovornosti.

Odgovarat će i Nadzorni odbor, najavio je ministar Križanič na konferenciji za novinare, dodavši da tako visoka menadžerska primanja ruše osnovnu socijalnu solidarnost u vrijeme krize.

O skandalu zbog do sada najviše nagrade koja je isplaćena nekom slovenskom menadžeru na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade govorio je i premijer Borut Pahor, rekavši da je Kramara u telefonskom razgovoru pozvao da vrati nezasluženu nagradu.

"On mi je odgovorio da o tome još ne razmišlja, a ja sam mu rekao da o tome počne razmišljati", rekao je Pahor.