PROPAO PRVI NATJEČAJ

Crotram ima dobre šanse u Sofiji

10.04.2009 u 09:15

Bionic
Reading

Hrvatski konzorcij Crotram, sastavljen od tvrtki Končar i Gredelj, ima dobre šanse prodati Sofiji 25 tramvaja vrijednih približno 65 milijuna eura putem direktnih pregovora

Naime, nakon što su oporbeni socijalisti optužili gradonačelnika Sofije za namještanje posla, nijedan proizvođač nije se htio prijaviti, pa je natječaj propao, doznaje Poslovni dnevnik.

'Prema zakonu, ako natječaj ne uspije, ponuđači putem pregovora mogu nuditi svoj tramvaj, što će se odvijati u idućih mjesec dana', kaže Marijan Wolf, gospodarski savjetnik u hrvatskom veleposlanstvu u Sofiji.

Premda su vodeći ljudi Gredelja i Končara naglašavali da su Bugari na natječaju postavili protekcionistički uvjet, prema kojem će odabrati tramvaj koji se već nalazi u nekoj od zemalja EU-a, što automatski izbacuje Crotram iz utrke, Marijan Wolf koji je direktno uključen u pregovore kaže da to nije istina.

Wolf smatra da propast natječaja daje veliku prednost Crotramu. Siemens, koji se spominjao kao najveći konkurent, navodno ne želi čuti za posao manji od 250 tramvaja. Bombardier, koji je spreman isporučiti 25 tramvaja, traži previsoku cijenu, dok Škoda ne može isporučiti tramvaje iduće dvije do tri godine.