NEMA DISKRIMINACIJE?

Iz Srbije stigao odgovor TDR-u

30.12.2011 u 09:20

Bionic
Reading

Srbijansko ministarstvo ekonomije priopćilo je kako inicijativa kojom bi uvoznici duhanskih proizvoda morali zamijeniti bankovna jamstva novčanim depozitima ne znači novi fiskalni namet ni diskriminaciju.

U povodu pisma kojim Tvornica duhana Rovinj (TDR) od srbijanske vlade traži da ne donese odluku o zamjeni bankovnog jamstva depozitom u slučajevima kada se markice za trošarinu iznose s teritorija Srbije, ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja ističe kako je ta inicijativa potpuno u skladu s pozitivnim propisima Srbije, normama Europske unije i Svjetske trgovinske organizacije te s međunarodnim ugovorima, uključujući i CEFTA-sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Inicijativa ne znači uvođenje novih nameta, nego isključivo i jedino zamjenu jednog mehanizma drugim, tvrdi ministarstvo ekonomije u dopisu koji prenosi televizija B92.

Ministarstvo u dopisu poslanom toj televiziji tvrdi i kako nijedan propis CEFTA-sporazuma nije prekršen te da se srbijanska vlada zauzima za njegovu dosljednu provedbu i za hrvatske proizvođače u Srbiji i za srbijanske u Hrvatskoj.

Svrha zamjene bankovnog jamstva depozitom ponajprije jest osigurati čvršća jamstva za osiguranje prihoda države u uvjetima nastavka svjetske gospodarske krize, i to isključivo u slučajevima kada se markice za trošarinu iznose s teritorija Republike Srbije, ističe to ministarstvo.

Također navodi kako će predložena obveza uvođenja depozita obuhvatiti sve kompanije koje uvoze cigarete na području Srbije, što uključuje i tri kompanije koje u Srbiji proizvode dio svojeg asortimana - Philip Morris, BAT i JTI te proizvođače koji u Srbiji nemaju proizvodnju, kao što su TDR, Imperial Tobacco i dr.

TDR tvrdi kako nitko neće imati koristi od uredbe i najavljuje pravne akcije protiv srbijanske vlade, a B92 prenosi i izjavu predsjednika uprave rovinjske tvrtke Davora Tomaškovića u kojoj najavljuje da će TDR svakako učiniti sve što mu je na raspolaganju u okvirima EU te u lobiranju i objašnjavanju zašto to nije u skladu s propisima.

Ako se taj propis donese, ta odluka stupi na snagu i mi budemo u diskriminiranom položaju, mi ćemo svakako poduzeti korake prema sudskim tijelima što u Srbiji, što, možda, u Europskoj uniji, rekao je Tomašković.

TDR je u pismu koje je poslao ministarstvu financija Republike Srbije, zbog inicijative srbijanskoga ministarstva ekonomije kojom bi uvoznici duhanskih proizvoda morali zamijeniti bankovna jamstva novčanim depozitima, upozorio kako to uvoznicima, TDR-u i drugima, povećava troškove 20 puta stavljajući ih u potpuno nepovoljan i diskriminirajući položaj na tržištu Srbije.