UPOZORENJE IZ ROVINJA

'TDR je diskriminiran na srpskom tržištu'

28.12.2011 u 14:12

Bionic
Reading

TDR je uputio prosvjedno pismo Ministarstvu ekonomije Republike Srbije zbog najave da će uvoznici duhanskih proizvoda morati zamijeniti bankovne garancije novčanim depozitima. Takva mjera će povećati troškove uvoznicima za 20 puta i dovesti ih u neravnopravan položaj u odnosu na duhanske proizvođače u Srbiji, upozoravaju u TDR-u te najavljuju da će o diskriminaciji na srpskom tržištu obavijestiti i nadležne institucije u Hrvatskoj i Europskoj uniji

Ovih dana TDR je uputio pismo Ministarstvu ekonomije Republike Srbije zbog inicijative koja bi se trebala naći na jednoj od idućih sjednica Vlade Republike Srbije, a koja diskriminira uvoznike duhanskih proizvoda te je u potpunosti u suprotnosti sa zakonima Europske unije, Cefte i Svjetske trgovinske organizacije.

TDR je o navedenom problemu i diskriminaciji na srpskom tržištu obavijestio i nadležne institucije u Hrvatskoj i Europskoj uniji te očekuje podršku u zaštiti interesa jedne od najvećih hrvatskih kompanija u poslovanju na srpskom tržištu.

Inicijativa srpskog Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja predlaže zamjenu garancije banke obvezom deponiranja novčanih sredstava u iznosu koji je jednak iznosu ukupne minimalne trošarine za količinu koja se uvozi i za koju se podižu trošarinske markice. To bi trenutnu situaciju, koja je već nepovoljna za uvoznike jer plaćaju trošarinu 20 dana ranije od domaćih proizvođača (JTI, Philip Morris, BAT) te istu osiguravaju garancijom banke, učinilo još nepovoljnijom i stavilo bi TDR, ali i druge uvoznike u neravnopravan položaj u odnosu na ostale proizvođače duhanskih prerađevina.

Inicijativa, koja ide na ruku multinacionalnim kompanijama koje imaju proizvodnju u Srbiji, kontradiktorna je i u direktnoj suprotnosti s normama Europske unije, Cefte i Svjetske trgovinske organizacije. Naime, Cefta zabranjuje svaku diskriminaciju poduzetnika iz druge zemlje članice. Praksa Europske unije pak nalaže da domaći i strani proizvođači moraju biti tretirani jednako u dijelu koji se odnosi na poreze na duhanske prerađevine.