PRVI POTEZI NOVE VLADE

Proračun u veljači, rebalans već u srpnju

28.12.2011 u 13:46

Bionic
Reading

Državni proračun naći će se pred Hrvatskim saborom tijekom veljače, a prvi rebalans proračuna možemo očekivati 1. srpnja, najavio je danas ministar financija Slavko Linić na okruglom stolu na skupu Kluba izvoznika koji je organizirao magazin Lider

Novi ministar najavio je da će tijekom siječnja Vlada odlučiti za koliko će porasti opća stopa PDV-a, ali i dodao da će se uvesti i više međustopa kako bi se zaštitile socijalno ugrožene kategorije građana, ali i pomoglo i zaštitilo različite gospodarske grane.

Blagi rast izvoza u 2011.

Tomislav Ćorak iz AT Kearneya predstavljajući podatke o izvozu uposljednja tri mjeseca (kolovoz, rujan, listopad) kazao je da je u kolovozu irujnu zabilježen rast, dok je u listopadu bio nagli pad za koji jerazlog kriza u eurozoni. 'Top destinacije naših izvoznika i dalje suItalija, BiH, Njemačka, Slovenija i Austrija. Na nivou proteklih desetmjeseci, a u usporedbi s 2009. i 2010. godinom, možemo govoriti o blagomporastu, ali koji se mjeri tek u desecima tisuća eura', kazao je Ćorak idodao da izvoznici moraju razmišljati kako se probiti na brzorastućatržišta poput Filipina, Katra i Indonezije koja traže inovativneproizvode.

Uz navedeno Vlada planira do 1. srpnja napraviti poreznu reformu koja bi uključivala uvođenje poreza na dividendu, smanjivanje parafiskalnih nameta, rezanje doprinosa za zdravstvo, a tada bi se prema Linićevim riječima dogodio i rebalans proračuna.

'Porez na dividendu postoji u svim zemljama osim u Hrvatskoj. Tvrtke izvlače dobit, a u Hrvatskoj ne ostavljaju ništa. Uvođenjem tog poreza ne bi se išlo na male dioničare nego na velike igrače', kazao je Linić i najavio i borbu s nelikvidnošću.

Do nje bi trebalo doći kroz zakon o financijskom poslovanju prema kojem bi rok plaćanja države ostao na 30 dana, dok bi rokovi za gospodarstvenike između sebe bili 45 dana ili u iznimnim slučajevima 60 dana.

'Ovo ne ide na ruku državi, ali nekako moramo pomoći gospodarstvu. Država bi morala svoje obveze plaćati u roku 30 dana, a poduzetnicima bi se, ovisno o dogovoru s Vladom, taj rok mogao produžiti na 60 dana', naglasio je Linić.

Govoreći o proračunu Linić je naveo kako će biti manji za između pet do devet milijardi kuna te kako njime žele održati kreditni rejting i osigurati niže kamatne stope i povoljnije rokove za povrat kredita.

'Želimo poslati poruku našim kreditorima i u Hrvatskoj i van Hrvatske da smo Vlada koja će se znati odgovorno ponašati prema svojim kreditnim obvezama i polako početi napokon vraćati ne samo kamatu nego i dio glavnice. U ovom trenutku nažalost ne vraćamo ni kamatu. Ne želimo sve svesti na refinanciranje', pojasnio je Linić

Branko Grčić
, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, napomenuo je kako izgledi i prognoze za 2012. godinu nisu bajni, ali kako 'entuzijazma novoj Vladi ne nedostaje'.

'Koliko ćemo u namjeri da situaciju učinimo boljom uspjeti, tek ćemo vidjeti, ali odlučnosti i volje nam ne nedostaje', kazao je Grčić i dodao kako pod hitno treba krenuti s projektima, posebice s onima koji su spremni za realizaciju bilo da je riječ o privatnima, javnima ili njihovoj kombinaciji, kako bi se zaustavio novi val recesije.

Govoreći o promjenama i reformama koje Vlada priprema Grčić je ponovno istaknuo kako one neće ići nauštrb najugroženijih kategorija u društvu te kako su plaće i mirovine zadnje u što će se dirati.

'U svim preraspodjelama ugroženi slojevi ne smiju biti dodatno ugroženi. Zato smo krenuli od glave, a ne repa. Ukinuta su mjesta državnih tajnika, smanjit će se broj ravnatelja agencija, a novi ministri će imati samo jednog zamjenika', istaknuo je Grčić i najavio uvođenje jedinstvenog registra socijalnih potpora kako bi se znalo tko sve dobiva novac i za što.

Linić o PDV-u
Proračun pred Saborom u veljači