OČEKUJU I NIŽI PDV

Hotelijeri i agencije zadovoljni akcijskim planom

09.04.2009 u 16:13

Bionic
Reading

Mjere iz Akcijskog plana za turizam u okvirima su očekivanja Hrvatske udruge hotelijera i restoratera (HUH) i Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA), pri čemu iz obje udruge najvažnijim ističu što se na državnoj razini počelo aktivnije govoriti o turizmu i mjerama za olakšanje financijskog poslovanja turističkih tvrtki posebno parafiskalnim rasterećenjima, kao i nastavak razmatranja moguće niže stope PDV-a za turizam za slijedeću godinu.

Naglasivši da su mjere za 2009. i 2010. iz Akcijskog plana za turizam u skladu s očekivanjima predsjednik Izvršnog odbora i Predsjedništva HUH-a Franco Palma posebno ističe zadovoljstvo što će se o visini stope PDV-a nastaviti razgovarati. Smatra i da je realno očekivati da se to i stvarno dogodi te bi nova, niža stopa za turizam, kakvu imaju većina Hrvatskoj konkurentskih zemalja, mogla biti u primjeni od 2010.

Iako još ne znaju u kojoj mjeri hotelijeri su zadovoljni što će ih se parafiskalno rasteretiti od naknada ZAMP-u, HRT-u i za spomeničku rentu, ali žale što u mjere nije ušlo i rasterećenje od naknade za slivne vode, što im je, kaže Palma, velika stavka u troškovima.

Također žale što nije prošlo reprogramiranje kredita hotelijera prema HBOR-u, jer će bez toga za njih, kako očekuju, već ova jesen pokazati vrlo tešku i lošu likvidnost.

Za najavu promotivne turističke kampanje s uključivanjem uglednih javnih osoba iz Hrvatske Palma kaže da je to dobar pristup koji bi mogao dati rezultate, pri čemu kao dobar primjer ističe jučerašnji poziv premijera Sanadera Nijemcima da dođu u Hrvatsku prilikom njegovog susreta s kancelarkom Merkel.

Važnom i dobrom mjerom ocjenjuje i privremeno, sezonsko ukidanje viza za Rusiju i Ukrajinu, što će vjeruje, dati bolji rezultat s tih tržišta ove godine.

Tu mjeru novoizabrani predsjednik UHPA-e Boris Žgomba pak smatra zakašnjelom dodajući da ju je trebalo proglasiti još prošle godine pa bi i efekti s tih tržišta bili bolji. Ovako će sigurno pridonijeti smanjenju pada, ali ne vjeruje da će to biti znatno.

Ističući da iz UHPA-e općenito pozdravljaju što se "Vlada pozabavila turizmom" i njegovim financijskim, fiskalnim i parafiskalnim problemima, Žgomba se nada da je sve to samo početak donošenja sustavnih mjera na tragu sličnom inventuri ili sada već prijeko potrebnom pospremanju hrvatskog turizma.

Posebno dobrim drži najavljena parafiskalna rasterećenja uz napomenu da ne može više reći jer još nije objavljeno kako će biti to rasterećenje.

I on smatra da je dobro što će se nastaviti razmatranje stope PDV-a za turizam, ali dodaje da ako se želi od toga imati nekog efekta za iduću godinu mjeru o tome treba donijeti do kraja svibnja ove godine. Sve i da se stopa snizi ako se donese kasnije, u ljeto ili na jesen, po Žgombi to neće imati znatniji utjecaj na cijene za 2010. jer se one formiraju otprilike do lipnja tekuće godine.