29 MILIJUNA KUNA

Nino Pavić dobio povlašteni kredit po modelu A+

27.12.2011 u 13:38

Bionic
Reading

Europapress holding dobio je kredit od 29 milijuna kuna prema vladinom modelu A+ s kamatom manjom od tržišne. Za osiguranje kredita EPH je dao u zalog zgradu u Odranskoj, brendove Doktor u ući i Globus te dionice Slobodne Dalmacije

Od 29 milijuna ukupne kreditne svote HBOR će dati 40 posto, a Raiffeisen banka osigurat će ostalih 60 posto, doznaje Business.hr.

EPH media, Gloria grupa i 4 Media EPH, dijelovi medijske grupacije, u ugovoru su se kao sudužnici obvezali da će veći dio svog kunskog i deviznoga platnog prometa usmjeravati preko Raiffeisena, kao i redovito obavještavati banku o svojoj solventnosti.

EPH se novac od kredita obvezao koristiti za financiranje obrtnih sredstava, 8,2 milijuna kuna za podmirenje obveza financijskim ustanovama te 6,7 milijuna kuna za zatvaranje mostnog kredita.

Pavić je dobio poček od devet mjeseci pa će kredit u devet tromjesečnih obroka vraćati od rujna 2012. godine po kamatama koje se razlikuju u HBOR-u ili Raiffeisenu. Tako će HBOR-u vraćati kamate od 2,8 posto godišnje, a Raiffeisenu po kamati koju je država platila na zadnjoj aukciji državnih trezorskih zapisa od 91 dan, sve uvećano za maržu koja iznosi 3,20 postotnih bodova godišnje.

Povoljnija kamatna stopa od tržišne tretira se kao državna potpora pa je stoga HBOR odmah obavijestio RBA o iznosu državne potpore medijskom magnatu koja iznosi 1,35 milijuna kuna.

RBA je u svojoj analizi rizičnosti kredita ocijenio da EPH grupa ima nezadovoljavajuću financijsku konstrukciju zbog pada prodaje, kao i lošu profitabilnost unatoč manjim poboljšanjima. Osim toga, EPH ima znatnu kreditnu zaduženost uz snažnu konkurenciju na zasićenom tržištu, primjećuju u RBA, dodajući među negativne razloge za dodjelu kredita i neosiguranu izloženost RBA prema EPH.