ANALIZA RAIFFEISENA

Preuzimanje Laškog gurnulo bi Mercator u još veće probleme

27.12.2011 u 12:52

Bionic
Reading

Nakon što je Uprava Mercatora ponudom za preuzimanje Laškoga blokirala Agrokorovu ponudu za kupnju Mercatora, Raiffeisen banka izradila je analizu u kojoj se ocjenjuje da bi 'deal' s Pivovarom Laško gurnuo Mercator u još veće probleme

U analizi se konstatira da je prodaja Mercatora znatno manje izgledna nakon novog manevra Mercatorove uprave i odstupanja prvog čovjeka Nove ljubljanske banke (NLB) Bože Jašoviča.

Analitičari Raiffeisen banke upozoravaju na rizike koje proizlaze iz poteza Mercatorove uprave. Smatraju da bi preuzimanje Laškog od strane Mercatora predstavljalo još veći dužnički teret za lanac te bi smanjilo mogućnost razvoja 'core' biznisa.

Pritom naglašavaju da se Mercator već suočava s teškom situacijom - osobna potrošnja pala je na svim tržištima, a regionalno tržište nekretnina ne pokazuje oporavak, što nije dobar znak za planiranu monetizaciju nekretnina.

Teško je stoga vjerovati, poručuju iz Raiffeisena, da će preuzimanje još jedne duboko zadužene tvrtke poput Pivovarne Laško, a koja se suočava s istim problemima kao i Mercator, biti dobra za taj trgovački lanac.

'Međunarodna iskustva pokazuju kako je s takvom diverzifikacijom djelatnosti teško upravljati i da ona rijetko doprinese sinergiji', zaključuje se u analizi.