RAST PLAĆA

URSH vjeruje da će se Vlada držati dogovora

03.12.2008 u 12:41

Bionic
Reading

Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) na današnjoj je konferenciji za novinare izrazila uvjerenje da će Vlada ispoštovati dogovoreni rast plaća u državnim i javnim službama u 2009. godini.

Ukoliko to ne učini, kakva će nam biti jamstva da će poštivati neke buduće dogovore sa sindikatima, zapitao je predsjednik URSH-a Damir Jakuš.

On je također najavio kako će, ukoliko Vlada ovoga puta izigra sindikalno povjerenje i ne ispoštuje dogovoreni rast plaća, podržati industrijske akcije.

Osvrćući se na najavljena otpuštanja radnika i ekonomsku krizu u Hrvatskoj, Jakuš je zamjerio poslodavcima što traže kvote za zapošljavanje stranih radnika.

Nelogično je da NKV radnike moramo uvoziti, a takvih imamo na Zavodu za zapošljavanje, ustvrdio je.

URSH smatra da, kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji, Hrvatskom vlada uvoznički lobi, umjesto da resorno ministarstvo načini kvalitetan plan poljoprivredne proizvodnje.

Jakuš je istaknuo pozitivan primjer nekadašnjih kooperacija, koje su pomagale poljoprivrednicima usmjeravajući ih prema tome što će i kako proizvoditi, te gdje će plasirati svoje proizvode. Ne može individualni poljoprivredni proizvođač istovremeno biti i nakupac i prekupac i mešetar na burzi, ustvrdio je.

Za visoke cijene hrane po Jakušu su odgovorni trgovci i prerađivači, a ne poljoprivredni proizvođači.

Navodeći za primjer kako otkupna cijena pšenice iznosi jednu kunu za kilogram, dok kilogram pšeničnog brašna stoji 5 kuna, Jakuš se zapitao kome u džep ide tako velika razliku u cijeni - mlinarima, trgovcima ili i jednima i drugima.