ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Slaba seljivost - glavna prepreka za gospodarski rast

20.12.2011 u 15:35

Bionic
Reading

Nedostatak mobilnosti, odnosno slaba seljivost, i to ne samo ljudi, već i roba, kapitala i ideja glavna je prepreka za snažniji rast hrvatskog gospodarstva. Zaključak je to istraživanja Dijagnostikom prepreka rasta do nove politike rasta koje je financirala Hrvatska udruga poslodavaca (HUP)

Vođa istraživačkog tima, profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Ivo Bićanić, rekao je da nedostatak mobilnosti vodi nastanku i održavanju neučinkovite države, održavanju zatvorenosti, nepodudarnosti ponude i potražnje za radom te nemogućnosti poduzetnika da sami otkriju u čemu su najbolji, već se većina njih začahuri u jednom biznisu.

Veća seljivost ne bi uklonila sve probleme, ali je glavni preduvjet za stabilan, dugogodišnji rast, što je za Hrvatsku dosad bilo nedostižno.

Bićanić je ponovio svoju tezu da ulazimo u vrlo povoljno razdoblje, što bismo trebali iskoristi kako bismo u naredne dvije-tri godine napravili tranziciju prema modernom, reguliranom kapitalizmu i modernom ekonomskom rastu koji bi trajao narednih deset do 15 godina

'Ne smijemo biti opsjednuti kratkoročnim stvarima kao što su kreditni rejting ili proračun. Samo dugotrajni rast može nas približiti zemljama EU-a, za kojima dosta zaostajemo, a osim toga pokazalo se da gospodarski rast smanjuje društvene napetosti', istaknuo je Bićanić.

Osim mobilnosti, veliki problem Hrvatske je ljudski kapital. Raspoložive kompetencije radno aktivnog stanovništva nedovoljne su, i to u svim sektorima, od poduzetništva do javne uprave.

Detaljniji rezultati istraživanja u kojem se po prvi put pokušalo precizno dijagnosticirati što koči naš rast sljedeće godine izaći će u ukoričenom izdanju, a najavljuje se da će biti organizirano i nekoliko javnih diskusija.