REAKCIJA BANKE

Hypo se ne povlači iz Hrvatske, nego 'samo' mijenja vlasnika

19.12.2011 u 13:15

Bionic
Reading

Austrijska Hypo Alpe Adria Bank počet će sredinom 2012. godine prodavati svoje podružnice u zemljama bivše Jugoslavije, najavio je predsjednik uprave Gottwald Kranebitter u razgovoru za austrijski mjesečnik Trend

Hypo će za balkanske podružnice tražiti 1,5 milijardi eura, što jedva odgovara knjigovodstvenoj vrijednosti banaka, prenosi Bloomberg pisanje austrijskog mjesečnika.

Predsjednik uprave Hypo banke Gottwald Kranebitter izjavio je Trendu da će povući četiri milijarde eura neaktivne imovine iz podružnica u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori i BiH da bi olakšali njihovu prodaju.

Hypo se priprema za prodaju jer 'stanje ne dozvoljava da se robuje dogmama', izjavio je Kranebitter.

Hypo: Nastavit ćemo poslovanje pod novim vlasnikom

Iz Hypo Alpe Adria banke poslali su priopćenje u kojem kažu da će nastaviti poslovanje i pod potencijalnim novim vlasnikom:

'Dr. Gottwald Kranebitter u svom intervjuu za austrijski magazin Trend nije rekao kako će Hypo Grupa povlačiti iz zemalja bivše Jugoslavije jer je to u potpunosti netočno. Ono što je rečeno je već odavno poznata i prilikom nacionalizacije banke krajem 2009. godine od strane Republike Austrije komunicirana činjenica da će se Banka re-privatizirati kada će ponovno biti stabilna.

Sukladno tome priprema procesa prodaje započet će sredinom 2012. godine, pri čemu će Hypo u obzir uzeti samo potencijalne kvalitetne partnere koji će omogućiti dugoročno održivo poslovanje.

S time da moramo još jednom naglasiti kako je teza da se Hypo povlači iz Hrvatske u potpunosti netočna jer će Hypo banka i pod potencijalnim novim vlasnikom nastaviti poslovati u Hrvatskoj, pogotovo jer u Hrvatskoj, koja je jedno od ključnih tržišta Hypo Grupe imamo više od 10% tržišnog udjela, banka smo broj četiri na hrvatskom tržištu s više od 400.000 klijenata čiji broj kontinuirano raste, te nastavljamo razvijati svoje poslovanje i otvarati nove poslovnice, primjerice 23. prosinca otvaramo novu poslovnicu u Vukovarskoj u Zagrebu.'