RASPRODAJA SLOVENIJE?

Zbog Mercatora slovenski novinar želi državljanstvo Aljaske

Bionic
Reading

Mija Repovž, kolumnistica slovenskog Dela, u nedjeljnom izdanju piše kako bi prodaja Mercatora, 'tako velikog, uspješnog i perspektivnog poduzeća', za Sloveniju bila poražavajuća i na simboličnoj i na praktičnoj razini. Drugi autor Dela, Boris Jež, poručuje pak: 'Želim državljanstvo Aljaske!'

Repovž Mercator u svom tekstu naziva 'jednom od žrtava zloglasnog političko-poduzetničkog komplota iz vremena Janeza Janše'. Vladu na odlasku optužuje da po pitanju Mercatora 'nije mrdnula prstom', a 'malim čudom' naziva to što su se slovenski sindikalni čelnici usprotivili prodaji, zatražili njeno obustavljanje i najavili prosvjed protiv Agrokora. Kolumnistica piše kako se čak i slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan usudio javno zapitati 'zašto se Mercator, najveći slovenski poslodavac i najveći maloprodajni lanac na Balkanu, prodaje Agrokoru, koji nema novca', piše poslovni.hr

Repovž piše kako prodaja Mercatora Agrokoru nije bila nužna. Napominje kako dionice Mercatora nisu slabe te da donose 'pristojnu dividendu'. 'Kako god okrenuli, na vrat na nos prodati tako veliko, uspješno i perspektivno poduzeće bilo bi poražavajuće za Sloveniju', zaključuje Repovž, pa dodaje: 'To bi bila kapitulacija pameti i odgovornosti. Takve prodaje su nepopravljive. Slovensko se gospodarstvo već smanjuje, a kupnja Mercatora bi taj proces samo pospješila', poručuje.

Poslovni dnevnik prenosi drugog autora Dela, Borisa Ježa, koji je usporedio pak 'rasprodaju Slovenije', a u to ubraja i prodaju Mercatora, sa spaljivanjem knjiga Primoža Trubara, autora prvih knjiga na slovenskom jeziku. 'To mogu samo primitivci', piše. Svoje nezadovoljstvo, odnosno što misli o prodaji Mercatora, nije krio ni u naslovu kolumne: 'Želim državljanstvo Aljaske!'.

Hina: Slovensko ministarstvo financija protiv prodaje Mercatora

Zbog medijskih špekulacija da koncern Agrokor i vlasnici 52 posto dionica slovenskog Mercatora uskoro završavaju pregovore i da bi idućeg tjedna mogao biti potpisan kupoprodajni ugovor slovensko ministarstvo financija u petak je ponovilo već više puta izraženo mišljenje da ta operacija ne bi bila dobra za Sloveniju, piše Hina.

'Naše je stajalište nepromijenjeno - budući da Mercatorova mreža osigurava dostupnost naših poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda masi slovenskih potrošača, njegovo moguće neprijateljsko preuzimanje imale bi velike i negativne posljedice na poljoprivredu i agro-industriju, bankovni sektor, ukupnu gospodarsku aktivnost, tržište rada i proračunski deficit,' navelo je ministarstvo financija u izjavi za javnost koju je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA.

'Brižljivo pratimo i proučavamo različite potencijalne posljedice preuzimanja Mercatora, bilo ono uspješno ili neuspješno. Na osnovi naših zaključaka reagirat ćemo na odgovarajući način, a javnost ćemo o tome obavijestiti pravodobno i korektno', navedeno je u priopćenju u kojemu se također dodaje da će se slovenska vlada i službeno suprotstaviti mogućem odobrenju kredita za Agrokorovu kupnju Mercatora u Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) ako bi to pitanje došlo na dnevni red te ustanove čija je članica i Slovenija.