LAKŠA PRILAGODBA EU PRAVILIMA

Plinacro član Europskog udruženja operatora plinskih transportnih sustava

15.12.2011 u 18:57

Bionic
Reading

Tvrtka Plinacro postala je član Europskog udruženja operatora plinskih transportnih sustava (ENTSOG), a pristupnica je potpisana danas u Bruxellesu, izvijestili su iz Plinacroa

Pristupanje Plinacroa u članstvo ENTSOG-a - iako u ovom trenutku kao člana promatrača bez prava glasa - omogućava Hrvatskoj sudjelovanje u svim radnim grupama, kao i izravan pristup informacijama vezanim uz plinsko tržište pa time pruža priliku da svoje pravne akte izrađuje i prilagođava s već prihvaćenim europskim aktima i pravilima. Isto tako, svi projekti Plinacroa koji imaju regionalnu ili europsku važnost bit će razmatrani pri donošenju strategija i inicijativa, a što će osigurati implementaciju tih projekata i daljnji razvoj tržišta plina u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju.

Ulaskom Plinacroa u punopravno članstvo ENTSOG-a, nakon primanja Republike Hrvatske u EU, bit će mnogo lakša prilagodba europskim energetskim pravilima koja će i nama postati zakonska obveza, ističu iz Plinacroa.

Europsko udruženje operatora plinskih transportnih sustava službeno je osnovano 1. prosinca 2009. u skladu s propisima Trećeg energetskog paketa Europske energetske legislative, a njegova osnovna uloga je stvaranje jedinstvenog europskog plinskog tržišta.

Naime, ENTSOG djeluje u skladu sa zadacima koji su utvrđeni Trećim energetskim paketom i drugim posebnim pitanjima vezanim uz transport plina, a ciljevi organizacije definirani su odredbom Gas Regulation 715/2009.

Tako se ENTSOG bavi promoviranjem provedbe i rada internog tržišta plina i prekogranične trgovine, osigurava optimalno upravljanje, koordinirani rad i prihvatljivi tehnički razvoj europske mreže transporta plina detaljno izrađujući mrežna pravila i desetogodišnji razvojni plan sustava unutar zajednice te omogućava pristup informacijama o tržištu plinom.

Plinacro je još od 2005. član organizacije GIE (Gas Infrastructure Europe), odnosno njegova dijela GTE (Gas Transmission Europe).

Od 2002. kad je GIE osnovan, organizacija se mijenjala u skladu s Europskom energetskom legislativom te je tako, poštujući propise Trećeg energetskog paketa upravo GIE, odnosno njezina krovna organizacija GTE postala temeljem novog tijela - ENTSOG-a.

Promjenom statuta ENTSOG-a i zemlje koje su u pristupnim pregovorima s EU, a članice su energetske zajednice ili EFTE mogu postati članovi promatrači ENTSOG-a (bez prava glasa).