DA SE ZNA

Hrelja: Umirovljenici ne mogu ići na dijetu

14.12.2011 u 15:54

Bionic
Reading

'Kreditne agencije ne mogu biti naši gospodari života i smrti!' kaže Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) i jedan od vodećih ljudi Kukuriku koalicije. Njegova opaska ide i na račun drugih međunarodnih financijskih institucija koji šalju ozbiljna upozorenja Hrvatskoj da tone u drugi krug recesije i da pod hitno mora napraviti rezove na strani javne potrošnje, u što je uključen i mirovinski sektor

HSU je ušao u Kukuriku koaliciju jer mu je obećano da će nova vlast odmrznuti mirovine i izmijeniti za umirovljenike nepovoljnu tzv. švicarsku formulu (rast plaća plus rast cijena na malo podijeljeno s dva) za njihovo usklađivanje.

Zadnje dvije godine mirovine su bile zamrznute odlukom Vlade Jadranke Kosor. Zakon o odgodi usklađivanja prestaje vrijediti zadnjim danom ove godine, a prvi porast mirovine trebao bi biti, najavljuje Hrelja, u ožujku iduće godine, i to po švicarskoj formuli.

'S obzirom na to da se uzimaju statistički podaci za zadnjih šest mjeseci, vrijedit će stari zakon. U siječnju ćemo pokrenuti zakonske izmjene za usklađivanje mirovina pa bismo u rujnu mogli isplatiti mirovine po novoj, povoljnijoj formuli', objašnjava Hrelja.

Koliko će to u konačnici opteretiti državni proračun zasad je, kaže, nemoguće izračunati iako ističe da to neće biti iznos koji budžet neće moći podnijeti.

'HDZ-ova vlada je zamrzavanjem mirovina uštedjela oko 400 milijuna kuna, a to nije spasilo Hrvatsku. Za jedan posto povećanja mirovina potrebno je oko 300 milijuna kuna godišnje. Ako u prvih šest mjeseci ne uspijemo osigurati taj novac, onda smo uzalud i osvajali vlast', ističe čelnik HSU-a.

Na činjenicu da su sve nove članice EU zamrznule usklađivanje mirovina, na što upozorava i Ured svjetske banke u Hrvatskoj, Hrelja odgovara kako su umirovljenici najsiromašniji dio hrvatskog društva i da ne može za sve zemlje, bez sagledavanja socijalne slike, vrijediti isti recept.

'Ne mogu se miješati kruške i jabuke. Udio mirovina u Hrvatskoj je samo 39 posto prosječne plaće. Nijedna zemlja EU nema takvu nisku razinu mirovina, pa niti Srbija i Makedonija. Hrvatski umirovljenici više ne mogu trpjeti zamrzavanje i nemoguće je da pristanemo da se to produlji još ovu godinu', kaže Hrelja.

Na poruku novog premijera i njegova koalicijskog partnera Zorana Milanovića da Hrvatska 'ide na dijetu', predsjednik HSU-a poručuje da 'gladni ne mogu ići na dijetu'.

'Zbog neusklađivanja u zadnje dvije godine mirovine su pale za 3,1 posto. Ako se uzmu samo troškovi prehrane, lijekova i režija, standard umirovljenika pao je i za sedam posto odnosno njihova kupovna moć je manja za 10 eura. To je neizdrživo', kaže Hrelja.