PROGNOZA STABILNA

S&P snizio rejtinge austrijskom osiguravatelju UNIQA

13.12.2011 u 17:50

Bionic
Reading

Agencija za rejtinge Standard & Poor's (S&P) snizila je rejtinge austrijskoj osiguravateljskoj grupi Uniqa, ali uz stabilnu prognozu, koja odražava ocjenu agencije da će osiguravatelj po svemu sudeći uspjeti obnoviti odgovarajuću kapitalizaciju u 2012. Također, agencija Standard & Poor's ponovila je u utorak da bi mogla sniziti ocjenu sposobnosti Crne Gore da uredno podmiruje svoje financijske obveze u slučaju teškoća s vanjskim financiranjem u idućoj godini

Standard & Poor's u utorak je objavio da je snizio rejting dugoročnog zaduživanja i rejting financijske snage osiguravateljske grupe Uniqa sa sjedištem u Austriji s razine 'A' na 'A-'. Prognoza je stabilna.

Rejting se odnosi na njezine ključne operativne jedinice, Uniqa Personenversicherung AG (životno osiguranje), Uniqa Sachversicherung AG (osiguranje stvari) i Uniqa Re AG (reosiguranje).

Snižen je i rejting dugoročnog zaduživanja i rejting financijske snage Uniqa Versicherungen (osiguranja) AG, na 'BBB+', s 'A-'. Prognoza je također stabilna.

Agencija svoje ocjene temelji na stajalištu da su financijski profil Uniqe, a poglavito adekvatnost njezina kapitala, osjetno oslabjeli u 2011. zbog nastavljenih nepovoljnih uvjeta na tržištima kapitala.

Za austrijsku grupu se očekuje da će u ovoj godini zabilježiti gubitak u visini 250 do 350 milijuna eura, poglavito kao rezultat pada vrijednosti udjela grčkih državnih dugova i jednokratnih troškova restrukturiranja u iznosu od 190 milijuna eura.

U S&P-u su ipak uvjereni da će Uniqa poduzeti određene mjere u 2012. kako bi vratila kapitalizaciju na razine primjerenije rejtinzima. Uspješna prodaja njemačkih operacija Mannheimer AG Holding donekle je poboljšala kapitalizaciju grupe i odraz je volje i sposobnosti da se nastavi u tom smjeru, smatraju u agenciji.

Mišljenja su također da će većinski dioničari Uniqe - Austria Versicherungsverein auf Gegenseitigkeit Privatstiftung i Raiffeisen Zentralbank Oesterreich, ustrajati u podršci grupi u 2012. ako se ukaže potreba za dodatnim kapitalom.

Krajem prošlog tjedna S&P je upozorio najveće europske osiguravatelje da bi im mogao sniziti kreditne rejtinge zbog posljedica financijske krize koja potresa eurozonu. Tome je prethodilo upozorenje S&P-a o mogućem sniženju kreditnih rejtinga 15 od 17 država eurozone.

Na listi 15 vodećih europskih osiguravatelja kojima bi rejting mogao biti snižen našli su se, među ostalim, Allianz, Generali, Aviva, Axa, Triglav Grupa i Pozavarovalnica Sava.

S&P ponovio da bi mogao sniziti kreditni rejting Crne Gore

Agencija Standard & Poor's ponovila je u utorak da bi mogla sniziti ocjenu sposobnosti Crne Gore da uredno podmiruje svoje financijske obveze u slučaju teškoća s vanjskim financiranjem u idućoj godini.

S&P je potvrdio važeću negativnu prognozu za kreditni rejting Crne Gore, kao i važeći rejting za dugoročno zaduživanje 'BB', te važeći rejting za kratkoročno zaduživanje 'B'. Potvrđena je i važeća ocjena transfera i konvertibilnosti 'AAA'.

Crna Gora izložena je velikim rizicima zbog usporavanja gospodarskih aktivnosti u Europi, koje je smanjilo izravna inozemna ulaganja, glavni izvor financiranja visokog crnogorskog deficita tekuće bilance plaćanja.

Procjenjuje se da je taj deficit u ovoj godini iznosio 22 posto BDP-a.

U S&P-u su izračunali da će bruto potreba za vanjskim finaciranjem u idućoj godini dosegnuti 84 posto prihoda u tekućoj bilanci plaćanja, uključujući projektirani deficit u tekućoj bilanci plaćanja nešto iznad 600 milijuna eura i amortizaciju dugoročnog i reprogramiranje kratkoročnog vanjskog duga.

U agenciji očekuju da će Crna Gora tu potrebu financirati izravnim inozemnim ulaganjima, neregistriranim transferima i ulaganjima u turizam, te refinanciranjem vanjskih obveza koje dospijevaju na naplatu, predviđaju u agenciji.