RAST POTRAŽNJE

Prognoza IEA za iduću godinu poduprla cijene nafte

13.12.2011 u 17:44

Bionic
Reading

ijene sirove nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima nakon što je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) prognozirala rast potražnje u idućoj godini usprkos usporavanju svjetskog gospodarstva

Barel sirove nafte poskupio je tako na tržištu u Londonu 1,20 dolara, na 108,46 dolara, nakon što je u ponedjeljak pojeftinio 1,36 dolara. Na američkom je tržištu njegova cijena u utorak bila viša za 20 centi i iznosila 97,97 dolara, nakon pada na početku tjedna za 1,64 dolara.

IEA je u utorak snizila prognozu o rastu potražnje u ovoj i idućoj godini, što je pritisnulo cijene nafte neposredno nakon objave odgovarajućeg izvješća. Nakon pomnijeg iščitavanja ulagači su otkrili da je IEA-ina prognoza o rastu potražnje u idućoj godini za 1,3 milijuna barela dnevno viša od odgovarajuće procjene za ovu godinu, pa su cijene porasle.

Olivier Jakob iz Petromatrixa upozorava da se ta procjena IEA-e temelji na jako optimističnom scenariju. 'Usprkos štedljivim proračunima u Europi, aktualnoj krizi na europskim tržištima kredita, usporavanju kineskog rasta itd., u IEA-i smatraju da će rast potražnje za naftom u idućoj godini biti dvostruko veći nego u 2011.', primjećuje Jakob.

Tržišta su crpila potporu i iz očekivanja o padu zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Državama u prošlom tjednu za 1,6 milijuna barela. Američki institut za naftu (API) objavit će tjedno izvješće o zalihama tijekom dana a američka vlada u srijedu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte OPEC u utorak je odvojeno na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 107,33 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na kraj prošlog tjedna.