MJERE ZA SPAS TURIZMA

Ekonomsko vijeće podržalo Bajsov akcijski plan

08.04.2009 u 11:31

Bionic
Reading

Ekonomsko vijeće podržalo je mjere akcijskog plana za turističku sezonu koje je predstavio ministar turizma Damir Bajs na današnjoj sjednici Vijeća. Dio mjera pripremljen je za ovogodišnju turističku sezonu, a dio se odnosi na sezonu 2010. godine

Prva mjera koju je predstavio ministar je privremena suspenzija viznog režima za Rusku Federaciju i Ukrajinu od kraja svibnja do kraja listopada te razmatranje iste mjere za građane Kine i Indije.

Druga mjera odnosi se na najavljeno smanjenje parafiskalnih davanja turističkog sektora. Pritom je posebno istaknuto smanjenje naknada ZAMP-u, spomeničke rente i naknada HRT-u za TV pretplatu. U vezi sa spomeničkom rentom Vlada će dati preporuku za smanjenje jedinicama lokalne uprave i samouprave, a preporučit će im i smanjenje komunalnih naknada i cijena parkinga.

Akcijski plan predviđa pokretanje promidžbene kampanje u kojoj bi sudjelovale javne osobe (sportaši, glumci, političari) kao ambasadori hrvatskog turizma. Ministar Bajs najavio je i da se radi na modelu besplatnog posjeta muzejima.

Glavna mjera akcijskog plana koja se odnosi na 2010. godinu je donošenje Zakona o turističkom zemljištu, koji predviđa da se sav prihod od koncesija i prodaje turističkog zemljišta slijeva u fond iz kojega bi se financirali razvojni projekti u turizmu.

U okviru usklađivanja s Europskom unijom za iduću godinu razmotrila bi se sva opterećenja vezana za turizam, uključujući i stopu PDV-a.

Ministar Bajs na kraju je izvijestio o stanju bukinga za predstojeću turističku sezonu. 'Trenutni buking ukupnih kapaciteta iznosi 12 posto, a prošle godine u ovo vrijeme bilo je oko 18 do 20 posto. Međutim, treba imati na umu odnos između individualnih i organiziranih gostiju, koji u Hrvatskoj iznosi 70 prema 30', rekao je ministar.