PORAZNO ISTRAŽIVANJE

Poslovati u Hrvatskoj je noćna mora

13.12.2011 u 13:05

Bionic
Reading

Spora administracija, konfuzno pravosuđe, raširena korupcija i nelikvidnost - sve to zajedno čini Hrvatsku jednom od najmanje privlačnih zemalja za poslovanje. Ono što i već sami znamo dodatno je potvrdilo i istraživanje Američke gospodarske komore i Nordijske gospodarske komore

Provedeno je u proljeće i ljeto ove godine, u istraživanju je sudjelovalo 87 njihovih članica, a na upitnike su odgovarali većinom čelni ljudi kompanija, od kojih dvije trećine posluju u drugim zemljama srednje i istočne Europe.

Uspoređujući poslovne uvjete u Hrvatskoj s ostalim zemljama regije čak 40 posto ispitanika smatra kako su ovdje poslovni uvjeti među lošijim, dok 41 posto njih smatra da su prosječni. Za samo tri posto anketiranih Hrvatska ima najbolje uvjete za poslovanje u regiji.

'Kao najveće nedostatke isticani su spora javna administracija, visoka razina nenaplaćenih potraživanja, korupcija te malo tržište', istaknula je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore na konferenciji za novinare.

U posljednje tri godine, ocjena je članica komore, uvjeti poslovanja su se još više pogoršali. Posebno upozoravaju na rast nelikvidnosti, sve lošije uvjete financiranja, pad potražnje, ali i, unatoč Vladinoj antikorupcijskoj kampanji, porast korupcije.

'Ovakva situacija na tržištu prisiljava mnoge potencijalne investitore da potraže druga područja za investiranje, a velik broj poduzetnika odgađa ili u potpunosti odustaje od neophodnih kapitalnih ulaganja', naglasila je Gordana Fuštar, izvršna direktorica Nordijske komore.

Rezultati istraživanja bit će poslani i Kukuriku vladi te se u komorama nadaju da će neke prepreke poslovanju za njezina mandata biti uklonjene.