HRVATSKI SOFTVER

Sporazum CISex-a i HIZ-a za povećanje izvoza

12.12.2011 u 16:05

Bionic
Reading

Dvije izvozničke udruge Hrvatska udruga nezavisnih izvoznika softvera (CISex) i Hrvatski izvoznici (HIZ) potpisali su danas sporazum o suradnji temeljem kojeg će osim zajedničkih aktivnosti nastojati unaprijediti poslovno okruženja za povećanje izvoza te promovirati izvozni potencijal hrvatskog softvera

Sporazum su potpisali predsjednici tih udruga, CISexa Luka Abrus i HIZ-a Darinko Bago naglasivši pritom kako vjeruju da zajedničkim radom i uz postojeće potencijale mogu pridonijeti da Hrvatska bude prepoznata kao zemlja kvalitetnog softvera.

To, po riječima Abrusa, može pridonijeti i unapređenju hrvatskog gospodarstva u cjelini, jer će uz ostalo poticati i suradnju izvoznika softvera s izvoznicima ostalih industrija.

I Bago iz HIZ-a ima slična očekivanja od te suradnje, tim više, što je, kako je kazao, bio oduševljen kad je čuo da se početkom ove godina osnovala udruga CISex koja može biti nešto slično sestrinskoj HIZ-ovoj udruzi jer se bavi specifičnim područjem izvoza.

Osnivanje takve udruge ocijenio je jako važnim jer je proizvodnja softvera kreativna industrija s vrlo visokom vrijednosti i koja stvara alate bez čega poduzeća neće moći i u čemu leži budućnost.

CISex će stoga biti i suorganizator konvencije HIZ-a u svibnju, najavio je Bago.

Na novinarski upit imaju li procjenu vrijednosti softverske industrije u Hrvatskoj i Abrus i Bago su kazali da nemaju točnih podataka, ali da će poraditi na njima jer su sada kao i ostale usluge objedinjeni u sklopu podataka o izvozu roba.

Istaknuvši da je tu opći problem što se prihodi od roba i usluga stavljaju u isti 'koš', naveli su podatke Fine po kojima su tvrtke kojima je osnova djelatnost informacije i komunikacije prošle godine ostvarile izvoz u vrijednosti većoj od 2,5 milijarde kuna, što je u odnosu na 2009. bio pad od 12,5 posto.

Ako se u informacijsko-komunikacijske tehnologije (ICT) uključe i neke druge djelatnosti onda taj izvoz premašuje 4 milijarde kuna, dok su za udjel izvozno orijentiranog ICT sektora u ukupnom broju izvoznika u prošloj godini kazali da je iznosio 7,6 posto, a u ostvarenom izvozu 2,8 posto.

Abrus je iznio i podatke o samoj udruzi CISex koja je osnovana početkom ove godine, trenutno ima 85 članova, većinom izvoznih manjih i srednji softverskih tvrtki u kojima je jedan do 40 zaposlenih.