DIONIČKI UGOVOR

Ini većina u hrvatskom udjelu LNG-a

08.04.2009 u 09:47

Bionic
Reading

Dionički ugovor će predvidjeti osigurač u kojem će se u slučaju prodaje Ine drugom vlasniku povećati udjel Plinacra

Početkom tjedna konačno je dogovoreno kako će izgledati hrvatska komponenta u projektu LNG, piše Poslovni dnevnik. Predsjednici Uprava tri tvrtke potpisali su izjavu o osnivanju društva LNG Hrvatska u kojem će najveći udio - 56 posto imati Ina, Hrvatska elektroprivreda će držati 40 posto, a Plinacrou bi pripalo četiri posto.

Izjava je temelj za formalno pokretanje procedure osnivanja tvrtke koja će biti hrvatska komponenta u međunarodnom konzorciju LNG Adria d.o.o., za gradnju terminala za prekrcaj plina na Krku. U vlasničkoj strukturi LNG Adria hrvatski udio iznosi 25 posto, slijedi njemački E.ON s 22,5 posto, te austrijski OMV i francuski Total sa 20 posto, te njemački RWE sa 11,5 posto.

S obzirom da su omjeri među kompanijama koje čine hrvatsku komponentu promijenjeni u odnosu na prvotne ideje- govorilo se da bi Ina i HEP mogle imati udio od po 40 posto, a Plinacro 20 posto - te da je društvo na kraju u Ini dobilo dominantnog vlasnika, poznavatelji smatraju da će dionički ugovor između partnera biti presudan dokument za buduće funkcioniranje društva.

Upućeni misle da je ovakvom podjelom omjere Vlada izašla u susret Molovim interesima te da je koncept proizvod dogovora Vlade i Mola iz faze pregovora o novom dioničkom ugovoru u Ini. Ina na jednoj strani izlazi iz plinskog biznisa, a na drugoj strani se kroz projekt LNG u njega vraća na velika vrata.