CIJENA DIONICE U PADU

Ulagači ne vjeruju da će Todorić kupiti Mercator

Bionic
Reading

Trend pada dionica Mercatora na LJSE koji traje od 23. studenog definitivno se poklopio s tadašnjim javnim očitovanjem Uprave Mercatora koja se protivi prodaji Agrokoru (ako se u posao odmah nisu uključeni EBRD i IFC) zbog čega Todorićevom koncernu ne dozvoljavaju dubinsko snimanje

Dodatni pad nastavlja se i nakon izvanrednih parlamentarnih izbora koji su održani 4. prosinca, što je pak znak da ulagači misle da nova politička garnitura neće podržati proces prodaje Agrokoru.

'Pad cijene dionice Mercatora u spomenutom razdoblju prije svega je prouzrokovan negativnim stavom Uprave da Agrokor kao potencijalni kupac izvede due diligence. Dodatni pad cijene dionice posljednjih dana posljedica je izbornih rezultata u Sloveniji. To ukazuje na smanjivanje mogućnosti da u bliskoj budućnosti dođe do akvizicije, i to zato što je pobijedila stranka Pozitivna Slovenija, koja po mišljenju ulagača na Ljubljanskoj burzi nije sklona prodaji Mercatora stranom preuzimatelju', kaže Blaž Zupančič, savjetnik Uprave u ljubljanskoj investicijskoj kući Ilirika. Isto razmišlja i glavni ekonomist Alta Investa Sašo Stanovnik.

'Posljednja dva mjeseca na vrijednost dionica Mercatora utječu spekulacije hoće li Agrokor predati ponudu od 221 euro po dionici. Iako je krajem listopada i u studenom bilo više spekulativnih kupnji, situacija se ohladila u prosincu. I to zato što realizacije konačne ponude još uvijek nema, a i prate je konstantne komplikacije. Također, izgleda da ulagači ne vjeruju da će vjerojatni novi premijer (Zoran Janković) biti sklon prodaji Mercatora Agrokoru. Naša je ciljana cijena za Mercator 146 eura, s tim da preporučujemo ulagačima da dionice drže. Iako je Agrokor voljan na kraju dati 221 euro za dionicu, izgleda da investitori ne vjeruju da će se to i dogoditi', poručuje Stanovnik.

Novinar lista Finance Janez Tomažič pak kaže da Ljubljanska burza zbog slabe likvidnosti nije idealno tržište, ali zaključuje:

'Na početku priče o trećem pokušaju Agrokora da kupi Mercator tržište je u to vjerovalo jer je dionica u jednom trenutku porasla na čak 183 eura, čime se razlika do 221 euro polako zatvarala. Nakon objave da iza Agrokora u ovoj fazi nema konzorcija kupaca (EBRD i IFC) te napisa da koncern nema vlastitog kapitala, situacija se mijenja. Tu također kumuje i pobjeda Zorana Jankovića koji u svom programu nema privatizacije, a upravo je Žiga Debeljak, predsjednik Uprave Mercatora, podržao budućeg premijera. To je zapečatilo ovaj proces, a cijena dionice je pala za više od pet posto', misli Tomažič.