BUDUĆI MINISTAR TURIZMA

Ostojić: Strategiju razvoja turizma treba donijeti što prije

06.12.2011 u 18:03

Bionic
Reading

Kadrovska križaljka izvršne vlasti pomalo se popunjava, no sasvim je izvjesno da budući ministar turizma dolazi iz Istre. Kako je potvrđeno u IDS-u, ministar turizma bit će Veljko Ostojić, koji na čelo Ministarstva turizma dolazi s funkcije predsjednika Uprave Riviera Adrije, najveće turističke tvrtke u Hrvatskoj, a trenutno obnaša i funkciju predsjednika Kamping udruženja Hrvatske te je član Savjeta za gospodarstvo predsjednika Ive Josipovića

Koji su prvi koraci koje ćete poduzeti kao ministar turizma?

Kao prvo, razgovarat ću sa svim zaposlenicima jer očekujem drugačiji pristup prema klijentima nego što je bio dosad. Naime, iz osobnog iskustva znam, jer sam bio dvije godine zamjenik ministrice turizma (Pave Župan Rusković, op. a.) da je bilo pritužbi, naročito na previše birokracije. Radit ćemo na strateškim i operativnim projektima za tekuću godinu, ali i zacrtati osnove za četverogodišnje razdoblje, a među prioritetima svakako će biti rad na proračunu za 2012. te izmjene Zakona o turističkom zemljištu. Inzistirat ću da se Strategija razvoja hrvatskog turizma, za koju je bio predviđen rok 18 mjeseci, donese što prije.

Kao predsjednik Uprave Riviere Poreč odnosno Adria Riviere upozoravali ste da parafiskalni nameti guše turizam. Hoće li tu doći do izmjena?

To je u paketu studije odnosno plana povećanja konkurentnosti hrvatskog turizma, no nadam se da ćemo osim za turizam učiniti pomake i za ukupno gospodarstvo. Naime, s kolegama iz ostalih gospodarskih resora nastojat ćemo sačiniti kvalitetan program koji će omogućiti gospodarstvu lakše disanje.

Jedan od primjera takvih parafiskalnih nameta je spomenička renta, za koju držim da postoji potreba, međutim iz iskustva znam da iako smo u Valamaru plaćali rentu za obnovu objekata u zaštićenim povijesnim zonama, nismo mogli povući niti jednu kunu kad smo obnavljali fasade na našim objektima u tim zonama. Dakle, postoji mogućnost da se ti objekti obnavljaju i da se sredstva kompanijama refundiraju.

Hoćete li uvesti nultu stopu za reinvestiranu dobit, čime bi se motiviralo kompanije da investiraju u obnovu kapaciteta?

To je pitanje za premijera, ministra financija i ministra gospodarstva, no osobno mislim da bi to trebalo.

Zaposlene u turističkim kompanijama vjerojatno najviše zanima hoćemo li imati 'stalne sezonce'?

Status stalnih sezonskih radnika postoji i sad. U Riviera Adriji ih imamo sto, no osnovno pitanje je da li će postojati mogućnost da budu plaćeni i u vrijeme kad ne rade. U ovom trenutku gospodarsko stanje nije sjajno, no to ne znači da se od tog odustaje. To će se pitanje razmatrati u kontekstu Zakona o radu.

Zagovornik ste potrebe razvoja golfa, no nisu li u Istri 22 golf igrališta možda ipak previše?

Nisam ekspert u prostornom planiranju i golf resortu. Znam da je golf potreban Istri i cijeloj Hrvatskoj. To je nužnost i ne bih oko toga stvarao drame. Možda je cijeli proces išao malo nespretno. Treba napraviti reviziju tih 22 igrališta, no bilo bi neozbiljno od mene da kažem da je Istri potrebno osam ili deset igrališta. Rađena je studija ponašanja golfera, koja pokazuje da igrač golfa u prosjeku boravi sedam dana, za to vrijeme promijeni pet igrališta i voljan je putovati od hotela do igrališta pola sata. Prema tome, računica je jasna. Možda bi trebala biti dva golf clustera, jedan za južnu i jedan za sjevernu i srednju Istru. Eto, reći ću 10 do 15 golf igrališta, ali bez ikakve ambicije da ih toliko bude.