PORUKA NOVOJ VLADI

Sindikati očekuju nova ulaganja i rast zaposlenosti

05.12.2011 u 15:57

Bionic
Reading

Sindikati od nove Vlade, koju će sastaviti Kukuriku koalicija, očekuju u prvom redu oživljavanje gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta, te da se mjere za izlazak iz krize neće, kao mnogo puta dosad, prelomiti samo preko leđa radnika

Očekujemo da će nova vlast potaknuti ulaganja u gospodarstvo i zapošljavanje, kao i da će odmah započeti rješavati goruće probleme poput nelikvidnosti i neisplate plaća, izjavili su danas čelnici sindikalnih središnjica.

Nadam se da čelnici Kukuriku koalicije neće zaboraviti da su u predizbornu kampanju krenuli vlakom, pa će napokon vlast značajnije investirati u zapostavljene i zapuštene Hrvatske željeznice, a pritom u njihovu obnovu uključiti brojna domaća poduzeća, istaknuo je predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš

Nova Vlada mora što hitnije riješiti problem neisplate plaća, ako treba i osnivanjem Jamstvenog fonda za njihovu isplatu, smanjiti nelikvidnost i podići minimalnu plaću na razinu od 50 posto prosječne plaće, umjesto sadašnjih 35 posto, kaže Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Mjerilo uspješnosti nove vlasti mora biti zadržavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta, ali ne u državnim službama, već se ulaganja moraju usmjeriti u realni sektor, prvenstveno u obnovu industrije, naglašava Novosel.

Nadamo se da će se Vlada i HNB dogovoriti oko mjera prema poslovnim bankama koje bi trebale osigurati pad kamata na kredite, kako građanima tako i gospodarstvu, jer to je preduvjet za oživljavanje potrošnje i pokretanje gospodarstva, rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever

Dosad su građani, a posebice radnici, bili glavne žrtve praktički svih programa restrukturiranja koje su provodile različite Vlade, pa je vrijeme za Vladu koja će biti naklonjena zaštiti radnika. Očekujemo da se bolne mjere, poput ograničavanja rasta plaća i mirovina ili restrukturiranja javnog sektora neće provoditi bez intenzivnih pregovora i dogovora sa sindikatima, napominje Sever.

Za njega su također neprihvatljive najave fleksibilizacije tržišta rada, što bi poslodavcima olakšalo otpuštanje zaposlenika. Očekujemo daljnje zakonske promjene koje će smanjiti, a ne povećati fleksibilnost tržišta rada, kao i dodatnu regulaciju problema rada na određeno vrijeme, kako bi se smanjile zlouporabe tog instituta, kaže Sever.

Čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić procjenjuje da će nova Vlada odmah krenuti u smanjenje javne potrošnje i fiskalnu konsolidaciju, što znači da će glavninu tereta krize i oporavka zemlje prebaciti na leđa građana.

Koncept Kukuriku koalicije bolji je od HDZ-ova jer njihova ekonomska politika neće biti u službi održavanja na vlasti, pa će biti racionalnija i efikasnija, ali to nije socijaldemokratska već liberalna politika, čije će posljedice osjetiti široki slojevi naroda, smatra Ribić.

Što se njega tiče, dolazak MMF-a u Hrvatsku nije nikakav bauk, ali to Hrvatskoj uopće nije potrebno jer ona još uvijek ima manju javnu potrošnju i manji deficit od većine europskih zemalja. Bojim se samo da pozivanje MMF-a ne bude alibi za Vladinu restriktivnu politiku, a takva politika zapravo onemogućuje izlazak iz krize, što pokazuju i recentni primjeri iz niza europskih zemalja, kaže Ribić.