BLOOMBERGOVA ANALIZA

Milanović se treba dogovoriti s MMF-om

05.12.2011 u 12:17

Bionic
Reading

Direktor istraživanja tržišta u razvoju u Royal Bank of Scotland Tim Ash izjavio je za Bloomberg da će tržišta u početku biti 'vesela' zbog natpolovične pobjede Kukuriku koalicije, ali je istaknuo da novi premijer treba brzo reagirati da bi uvjerio ulagače u ozbiljne namjere

RBS-ov analitičar smatra da bi Milanović trebao postići sporazum s MMF-om o financiranju kojim bi se ojačao proračun i definirala restriktivna politika potrošnje. Ash ističe da bi to 'dodatno potaknulo tržišta' i stvorilo preduvjete za povoljnije refinanciranje dugova, ali i širi reformski zamah.

U Bloombergovoj analizi navodi se da je savez za promjene obećao smanjenje troškova mirovinskog sustava i stvaranje radnih mjesta privlačenjem ulaganja u energiju, transport i turizam. Također, planiraju prepoloviti proračunski deficit u iduće četiri godine.

Bloomberg ističe da recesija u Hrvatskoj traje dulje nego u drugim balkanskim državama te da je hrvatski kreditni rejting prije godinu dana snižen na BBB-, jedan korak iznad 'smeća', zbog pogoršanja fiskalne pozicije i otežanog pristupa vanjskim izvorima financiranja.