NEZADOVOLJNI MALI DIONIČARI

Slobodna Dalmacija opet na analizu

07.04.2009 u 09:13

Bionic
Reading

Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (UO HFP) na sljedećoj će se sjednici očitovati o analizi stručnih službi HFP-a prema kojoj je Europapress Holding (EPH) ispunio, pa i premašio svoje obveze ulaganja u dnevnu novinu Slobodna Dalmacija, jer će se analiza dopuniti i podacima iz dokumentacije koju su o tome predstavniku sindikata u UO Ozrenu Matijaševiću dostavili mali dioničari.

Analiza pokazuje da je EPH ispunio obveze iz kupoprodajnog ugovora i platio cijenu od 24,5 milijuna kuna za dionice Slobodne Dalmacije te i premašio ugovorom predviđena ulaganja - ulaganja su oko 420,7 milijuna kuna, a obveza je bila 356,2 milijuna, kazao je na sjednici Upravnog odbora održanoj u ponedjeljak predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak, dodajući da će se o obvezi zadržavanju broja zaposlenih moći govoriti tek kad protekne predviđeni rok od pet godina.

S obzirom na dokumentaciju malih dioničara, Matijašević je izrazio nezadovoljstvo analizom te najavio da će podnijeti zahtjev Državnom odvjetništvu da provjeri ispunjenje kupoporodajnog ugovora.

Predsjednik UO HFP-a, potpredsjednik Vlade Damir Polančec, zamijetio je kako će to ipak baciti sumnju na odnose i suradnju članova UO te naložio kolegiju HFP-a da Matijaševiću da na uvid svu dokumentaciju koju ima.

Matijašević je zatražio da se razmotri i dokumentacija malih dioničara pa je izjašnjavanje o analizi odgođeno za sljedeću sjednicu upravnog odbora.

U izjavi novinarima nakon otvorenog dijela sjednice, Matijašević je kao jedan sporan detalj iznio podatak da je EPH 2007. kupio 50 posto vlasništva u adriatica.netu i platio ga 35 milijuna kuna, a godinu dana kasnije je 25 posto prodao Slobodnoj Dalmaciji, ali za dvostruko veći iznos.

"Ako tu nema kaznenog djela ne znam gdje ga ima", kazao je Matijašević, ističući i kako je osjetno smanjen broj zaposlenih u Slobodnoj Dalmaciji.

Upravni odbor informiran je i o ispunjenju obveza iz Sporazuma dioničara o Sunčanom Hvaru, a Duvnjak i Polančec ističu da je Orco do sada ispunio svoje obveze.

Duvnjak je podsjetio na provedene dokapitalizacije i ulaganja, ali i istaknuo kako revizorsko izvješće za 2007. pokazuje da je dug Sunčanog Hvara premašio 420 milijuna kuna te da društvo danas ne može uredno ispunjavati svoje dospjele obveze.

Polančec je objasnio da se zbog situacije na tržištu kapitala odustalo od trećeg kruga dokapitalizacije kojom bi se namaknula sredstva i za obveze Sunčanog Hvara te da se nakon toga tražilo drugo rješenje koje je u veljači i prezentirao Gradskom vijeću Hvara (izdvajanje naselja Sirena u posebnu tvrtku i prijenos na grad, a depadanse hotela Dalmacija Crkvi, za što bi HFP Sunčanom Hvaru prenio dionice).

Nitko ne dvoji da je možda bilo i krivih poteza Orca, da se upravljati tvrtkom moglo i na drugi način, ići u investicije nakon dokapitalizacije, kazao je.

Nije mu jasno i zašto hvarski gradonačelnik nije iskoristio mogućnost prijenosa 25 posto plus jednu dionicu na grad, a na moguće prigovore da bi nakon dokapitalizacije pao udio grada odgovara kako nitko gradu nije branio da kupuje dionice Sunčanog Hvara na burzi i time brani svoj vlasnički udio.

Polančec i Matijašević prenijeli su i da Sindikat turizma u Sunčanom Hvaru, radničko vijeće i mali dioničari podupiru aktivnosti Vlade i HFP-a i apeliraju da se one nastave kako bi se tvrtka i radna mjesta očuvali.

Upravni odbor nije danas raspravljao o zahtjevima osam tvrtki za pozajmicom, što je Polančec objasnio činjenicama da se najčešće javljaju iste tvrtke. Takvu praksu treba prekinuti. HFP nije banka i ne smije to biti, poručio je.

Najavio je i da bi početkom jeseni trebao biti predstavljen zakon kojim bi se definirao novi model upravljanja državnom imovinom, model koji predviđa spajanje HFP-a sa Središnjim državnim uredom za upravljanje državnom imovinom i vjerojatno Fondom za oduzetu imovinu za vrijeme komunističke vladavine.