SLUČAJ CREDO BANKE

Mladen Bajić istražuje HNB

30.11.2011 u 09:06

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zatražilo je provođenje izvida vezano za kaznenu prijavu u povodu deblokade računa Credo banke. Kaznenu prijavu podnijela je Hanfa pa je zagrebački ŽDO od Hrvatske narodne banke zatražio dostavljanje objašnjenja o okolnostima obavljenih isplata

Tako je nakon kaznene prijave HNB prvi put na udaru DORH-a, javio je sinoć HTV

Sukob Hanfe i HNB-a rezultirao je jučer i kaznenom prijavom: 'Podnijeli smo kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu jer su s računa Credo banke naplaćene mjenice u korist dvije banke i to nakon što je račun već bio u blokadi pa odblokiran', izjavio je za Novi list Ante Samodol, šef Hanfe.

'U Narodnoj banci sada lažu kada spominju ovrhu po nalogu Fine. Na sastanku u HNB-u, na kojem sam bio sa svojim suradnicima i na kojem je bio i viceguverner Holjevac, rečeno nam je da je HNB dobio mjenice, da ne znaju tko ih je poslao i da su morali odblokirati račun da bi proveli naplatu', kazao je Samodol, pitajući se zašto su mjenice drugih banaka, a ne ovrha Fine, imale prednost u naplati. Odgovor na ovaj slučaj morat će dati istraga Državnog odvjetništva.

Također, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu obavlja izvide oko likvidacije Credo banke jer je od HNB-a dobilo zapisnik o izravnom nadzoru u Credo banci. Splitski ŽDO zatražio je provođenje daljnjih izvida, odnosno prikupljanje svih informacija o poslovanju te novčarske kuće.

U međuvremenu, dok traju izvidi, štediše od sutra mogu na šaltere te banke po svoj novac do iznosa od 400.000 kuna. Naplatit će se i brokeri. No ostali će morati pričekati hoće li ostati nešto novca i za njih.

Tužbu protiv HNB-a navodno pripremaju i četiri banke na koje je bačena sumnja.

'Umirujući tonovi ipak stižu iz Hrvatske udruge banaka. Smatramo da je bilo kakva panika ili povlačenje depozita suvišno', izjavio je direktor Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček.

HNB ne odgovara na prozivke.