GREŠKA U KORACIMA HNB-A

Viceguverner Holjevac kriv je za širenje panike?

29.11.2011 u 14:04

Bionic
Reading

Slom Credo banke definitivno je poljuljao povjerenje štediša u male banke, ali postavlja se pitanje koliko je raspirivanju straha među građanima kumovao i sam HNB. Prije svega, to se odnosi na istup viceguvernera Davora Holjevca, koji je poimence naveo još četiri banke nad kojima se provodi stroži nadzor iako one, gledajući adekvatnost kapitala, nisu u problemima

Bez obzira na to što je i sam Holjevac u istoj toj izjavi rekao da nema razloga za paniku i da je Credo banka izoliran slučaj, duh iz boce je pušten. Dokazuje to i iznenadna odluka HNB-a krajem prošlog tjedna da bankama omogući korištenje obvezne pričuve u određenom razdoblju po posebnim uvjetima.

Očito je da je nakon izbijanja afere s Credo bankom 22. studenog i istupa viceguvernera došlo do značajnog povlačenja depozita u četiri prozvane banke. Da pomogne ugroženima, savjet HNB-a 25. studenog donosi spomenutu odluku.

'Da se nešto takvo desilo u SAD-u, štediše i vlasnici malih banaka tužili bi središnju banku. Holjevac je pogriješio, a i inače Narodnoj banci nedostaje takta u takvim situacijama. Pokazalo se to 1998. kada je izbila afera oko Glumine banke, pa 2002. kad smo imali slučaj Riječke banke i sada. U takvim prilikama nužan je razrađen način komunikacije da ne dođe do širenja panike', kazao je ekonomski analitičar Ante Babić

Podsjeća kako je 1998. u likvidaciju otišla Županjska banka iako za tim nije bilo potrebe. Presudili su joj medijski napisi i stampedo štediša.

'I u aktualnom slučaju moguće je da jedna od četiriju prozvanih banaka propadne, a mi nećemo znati je li to zbog stvarnih problema ili zbog toga što su se, obuzeti panikom, poslovni klijenti i obični građani odlučili povući iz banke', ističe Babić.

Slična je razmišljanja i ekonomist Ljubo Jurčić koji naglašava da se bankarstvo prije svega temelji na povjerenju i ne treba puno da se to povjerenje poljulja.

'Središnja banka mora djelovati, a ne plašiti ljude. U slučaju Credo banke, HNB je trebao prije reagirati, a ne čekati njezin bankrot', ističe Jurčić.

Ponašanje HNB-a i istup Holjevca naišao je na kritiku i kod HDZ-a i Kukuriku koalicije.

'Učinjen je niz propusta, ponajprije regulatornog tijela HNB-a, koji zna već četiri godine za stanje u Credo banci koje nije nastalo preko noći. HNB mora snositi odgovornost zbog toga i nedopustivo je da viceguverner na javnoj televiziji spominje imena ostalih četiriju banaka. On je zadnji čovjek na svijetu koji smije spomenuti i četiri najbolje, a kamoli četiri najgore banke', kazao je Goran Marić gostujući na Radiju 101 dodajući kako je nedopustivo da viceguverner javno govori o bankama za koje je dokazano da sve imaju adekvatnost kapitala iznad one koja je propisana zakonom i zbog toga sada imaju problema.

S njim se složio i SDP-ovac Gordan Maras navodeći kako se nada da se takve izjave više neće ponoviti.

U Hrvatskoj udruzi banaka nisu željeli komentirati odluke HNB-a i istup viceguvernera Holjevca objašnjavajući da nikad ne komentiraju poteze središnje banke i njezinih čelnika

Kontaktirali smo i s HNB-om gdje nam je obećano da će se viceguverner javiti. Njegov odgovor na prozivke, ako ga bude, objavit ćemo naknadno.