VJERUJU U NAŠE TRŽIŠTE

Neboder od 60 milijuna eura žele graditi Slovaci

28.11.2011 u 13:02

Bionic
Reading

Projekt gradnje nebodera vrijedan 60 milijuna eura na atraktivnoj lokaciji na križanju Vukovarske i Savske u Zagrebu od domaćih investitora, okupljenih oko zadarske tvrtke Salum, preuzela je slovačka nekretninska kompanija HG Reavis. Slovaci poručuju da od nebodera neće odustati bez obzira na probleme s DPU-om (Detaljnim planom uređenja) zbog čega će najvjerojatnije sve stopirati gradska skupština

Odbor za komunalno gospodarstvo prošli tjedan je, kao što smo pisali, odbio projekt s obrazloženjem da će neboder zagušiti promet u tom dijelu grada. Investitori traže i usklađivanje DPU-a s novim GUP-om (Generalnim urbanističkim planom) koji još nije donesen, što je za vijećnike bilo neprihvatljivo.

Projekt će se u utorak naći pred Skupštinom Grada Zagreba, a za očekivati je da će se uvažiti odluka odbora odnosno da će biti odbijen. Za investitora to znači da u čitavu proceduru mora krenuti ispočetka.

Član uprave i šef podružnice HB Reavisa u Hrvatskoj David Boruta kaže da ih to neće obeshrabriti jer su se sa sličnim problemima već susretali u drugim zemljama gdje ulažu. Planiraju krenuti u realizaciju projekta Vukovarska – Savska tijekom sljedeće godine, a završetak građevinski radova i otvaranje zgrade očekuju 2014. godine

Ako se ostvari, bit će to njihova prva investicija u Hrvatskoj. Prije tri godine sudjelovali su u natječaju za kupnju polovice zemljišta bivše mesne industrije Zagrepčanka, ali njihova ponuda bila je odbačena kao nevažeća.

Na križanju Vukovarske i Savske, iza pivnice Medvedgrad, na zemljištu od nekih pet tisuća metara kvadratnih planiraju izgraditi većinom uredsku zgradu čija će ukupna bruto razvijena površina nadzemno biti oko 34.000 metara kvadratnih.

U čitav projekt, objašnjava Boruta, prvenstveno su ušli zbog vrhunske lokacije što im je i inače glavni preduvjet za investiranje. Trenutačno tvrtka upravlja i posjeduje 14 nekretnina (među njima četiri trgovačka centra i devet poslovnih nebodera) ukupne tržišne vrijednosti 900 milijuna eura. Osim u Slovačkoj, prisutni su u Češkoj, Poljskoj i Mađarskoj, a od 2010. imaju ured u Zagrebu, s tim da planiraju da im to bude baza za čitavu jugoistočnu Europu.

Dosadašnji vlasnici projekta Vukovarska - Savska, grupa hrvatski investitora okupljenih oko zadarske tvrtke Salum čiji je direktor Zdenko Zrilić, i dalje će sudjelovati u investiciji, ali koliki je njezin udio, Boruta nije želio otkriti.

'Mi smo preuzeli zemljište i kredit od Hypa, a Zrilić drži manjinski dio, ispod 25 posto', kaže Boruta dodajući da imaju ponude i drugih banaka za financiranje projekta.

Bez obzira na tešku gospodarsku situaciju u Hrvatskoj, Slovaci vjeruju da će naš ulazak u EU pozitivno djelovati na tržište što će povećati potražnju za poslovnim prostorima. Za usporedbu, u Bratislavi, navodi Boruta, ima dvostruko više uredskog prostora nego u Zagrebu pa u HP Reavisu tu vide prostor za svoja ulaganja.