STRUČNJACI O KRIZI

'Kriza je neugodna, ali dobrodošla dijeta'

06.04.2009 u 13:25

Bionic
Reading

Kriza je dobar poticaj za promjene, složili su se članovi novoosnovanog Redakcijskog savjeta Poslovnog dnevnika

Željko Lovrinčević sa Zagrebačkog ekonomskog instituta kaže da će Hrvatska, koja nema značajniji izvoz roba, doživjeti dva udara krize, jedan lakši, koji proživljavamo ovih dana, i drugi nakon turističke sezone. Misli da smo zahvaljujući bankama krajem prošle godine prošli najgore razdoblje te da bismo mogli proći puno bolje nego što zaslužujemo prema konkurentnosti zemlje.

I analitičar Velimir Šonje naglasio je stabilnost financijskog sustava i dobre poteze HNB-a, smatrajući da će se hrvatsko gospodarstvo strahovito promijeniti čim svijet izađe iz recesije - snažno će rasti cijene energije i hrane, a ključnim smatra napuštanje fiskalnog fatalizma.

Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije kaže da Hrvatska nema prostora za fiskalni stimulans, mora smanjiti javnu potrošnju, a socijalna prava su prevelika. Problem vidi ne u nominalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, nego u njihovoj neučinkovitosti, koja je znatno manja nego u privatnom sektoru. I Goran Granić, nekadašnji potpredsjednik Vlade, ocijenio je državnu upravu kao zapuštenu, navodeći da polovica zaposlenih nema odgovarajuće kvalitete. Izlazak iz krize vidi kao nacionalni prioritet, za koji treba pronaći sinergiju jer su dobitnici - svi.

Lovričevića više od same krize brine razdoblje koje će nastupiti poslije, koje će ukazati na naše ključne probleme: nekonkurentnost gospodarstva i visoku razinu inozemnog duga. Uz pritisak MMF-a i koalicijsku vladu, kriza je jedna od tri situacije u kojima se može bitno mijenjati proračun. 'Godinama se priča da Hrvatska ne može imati 21 županiju, ali to nitko neće promijeniti', kaže Lovrinčević. Prema njemu problem nije samo u Vladi jer da jest, 'to bi se dalo lako riješiti'.

Novinar Krsto Cviić naveo je primjer Engleske i činjenice da je Margaret Thtatcher uspjela provesti reforme zahvaljujući Falklandskom ratu te da bi u Hrvatskoj uz medije, o radu, moralu i ulaganju trebala progovoriti Crkva. 'Kriza je neugodna, ali dobrodošla dijeta', objasnio je Cviić.

Lovrinčević misli da je Vlada mogla rebalans proračuna napraviti i ranije, ali nije zbog socijalnog suglasja, istaknuvši da treba raditi na izgradnji civilnog društva. Prilikom rebalansa nije se mogla provoditi anticiklička politika i drži da je Hrvatska prerano preuzela obveze Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Podbaci li turistička sezona, novi bi proračun mogao uslijediti na jesen, a obraćanje MMF-u bit će nužno samo u slučaju turističkog podbačaja ili neuspješnog međunarodnog zaduživanja.

Šonje kaže da bi, da se u fazi ekspanzije poslovnog ciklusa ušlo u suficit, država danas u krizi mogla aktivnije pomagati gospodarstvo. Prema njemu, danas nam treba efikasnija i manja država koja može podržati privatni sektor. Ocijenio je bankarski sustav kao stabilan, objašnjavajući da je profit banaka od desetak posto nužan kako bi financijski sustav funkcionirao.

Stručnjaci koji su danas razgovarali o financijskoj krizi svojim će tekstovima obogatiti Poslovni dnevnik.