POSLJEDNJE UPOZORENJE UPRAVI

Vlasnici Mercatora pozvali na pregovore s Agrokorom

28.11.2011 u 09:37

Bionic
Reading

Konzorcij sastavljen od slovenskih banaka i Pivovarne Laško (PL) u petak je pismom pozvao upravu Mercatora da pruži potporu pregovorima s hrvatskim koncernom Agrokor koji je zainteresiran za otkup 52 posto dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca.

Uprava Mercatora u srijedu je odustala od potpore pregovorima, rekavši da neće dopustiti postupak dubinskog pregleda svog poslovanja Agrokoru, ako u pregovorima ne budu sudjelovale Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD), te Međunarodna financijska korporacija (IFC) kako bi se zaštitili interesi Mercatora i njegovih zaposlenih u postupku mogućeg preuzimanja.

Pozivajući upravu Mercatora da ponovno dade podršku pregovorima s Agrokorom, vlasnici natpolovičnog paketa dionica za koje je Agrokor dao neobvezujuću ponudu, navode da su EBRD i IFC, te fond One Equity Partners spremni osigurati financijska sredstva za transakciju. Nakon izvršene transakcije oni bi preko posebnog holdinga, zajedno s Agrokorom, sudjelovali i kao vlasnici ali nema potrebe da neposredno sudjeluju u razgovorima s Mercatorovom upravom o zaštiti Mercatorovih interesa.

"Pozdravljamo stajalište uprave Mercatora o zaštiti interesa tvrtke, ali naglašavamo da Agrokor želi osnovati vodeću trgovačku skupinu u regiji", navode u pismu upravi Mercatora vlasnici 52 posto dionica.

Dodaju da Agrokor nudi povoljan ugovor slovenskim dobavljačima Mercatora koji bi mogli koristiti njegovu široku distribucijsku mrežu, te da je spreman održati Mercatorovu marku u Sloveniji, Srbiji, Makedoniji, Bugarskoj, Crnoj Gori i Albaniji.